4.5
(465)

Računam da ti je do sada dosta navijanja budilnika, truckanja po gradskom saobraćaju i beskonačnih sati koje provodiš u kancu dok te šefovi (a da ne pričam ko je sve danas šef) sa svih strana napadaju „maštovitim“ zahtevima. I sve to za neku sitnu lovu. S druge strane, možda posle završene škole ili prethodnog zaposlenja prosto ne možeš da nađeš posao i sad više ne znaš ni gde ćeš ni šta ćeš. Ako je već tako, da te pitam nešto, onako čovečanski… Zašto to radiš sebi kada postoji toliko ideja za posao od kuće koje ti pružaju mogućnost da započeneš svoju priču, svoj biznis i eliminišeš sve što ti troši živce i bukvalno jede život?

„Ma jeste, ideja za posao od kuće. Za to mi treba da uložim pare koje nemam, nedostaje mi iskustva kako sve to napraviti. A i frka mi je jer to mi je sve nekako nepoznato i ne znam ni šta bi tu moglo da se radi“, je li to prvo što ti je proletelo kroz glavu?

Zapravo nema razloga da strahuješ. Posao od kuće možeš pokrenuti sa zaista minimalnim ulaganjem ili čak i bez novca. Da, za neke poslove od kuće je potrebno da stekneš nova znanja, ali, veruj mi, svaki minut učenja će ti se dobrano isplatiti.

Dakle, opusti se. Ideja je da konačno započneš život u kome možeš da dišeš punim plućima i uživaš u onome što radiš. I baš zato je ovaj tekst tu – da ti predstavi različite ideje za posao od kuće i pomogne ti da, na osnovu interesovanja i želja koje imaš, odabereš onu koja ti najviše paše.

Pre nego što se bacimo na to kako sve možeš ostvariti zaradu od kuće, samo ću napomenuti da postoje dve vrste ovakvih poslova:

  • Online zarada od kuće
  • Offline zarada od kuće.

Na tebi je da vidiš koja varijanta ti se više dopada, a u nastavku možeš pogledati koje su to najbolje ideje za posao od kuće.

Ideje za posao od kuće koje donose online zaradu

Ok. Kada je u pitanju online zarada od kuće, sasvim logično, biće ti neophodni računar, Internet i obično još poneko znanje koja možda već imaš ili ga možeš baš lako steći. Idemo redom. Da vidimo koje su to ideje za posao od kuće koji se radi online.

1.     Držanje online časova

Bez obzira na to koje vrste znanja imaš na internetu možeš naći osobu koja baš to želi da nauči. Zato su časovi matematike, fizike, stranog jezika, joge, fitnesa, slikanja ili crtanja, kuvanja ili ma čega drugog što odlično znaš da radiš dobra prilika da pokreneš biznis i ostvariš online zaradu od kuće.

Ovakvi časovi obično se drže preko neke aplikacije koja omogućava video pozive, a u zavisnosti od toga za šta držiš online časove, oni mogu biti individualni ili grupni.

Što je najbolje od svega uopšte nije važno koliko je veliko znanje koje imaš. Recimo, nisi virtuoz na gitari, ali znaš da sviraš. Super. Držaćeš časove apsolutnim početnicima, a kako vreme bude odmicalo i ti ćeš napredovati, učiti naprednije tehnike i, u skladu sa time, povećavati cenu svojih časova.

Ova ideja za posao od kuće će ti omogućiti da, u proseku, zarađuješ oko 15 dolara po satu, a sve možeš započeti, recimo na Udemy sajtu.

2.    Počni da pišeš blog

Blogovi su bili, jesu i biće popularan i dobar način za zaradu novca online jer traže zaista mala ulaganja, a autoru potencijalno mogu doneti i po nekoliko prosečnih plata svakog meseca i tako svake godine. U osnovi potrebno ti je da kupiš hosting i domen za svoj blog i podigneš sajt.

I ne, za to ti nije potreban programer jer zaista možeš samostalno da uradiš sve prateći neki od gomile detaljnih free online tutorijala.

Za postavljanje blog sajta trebaće ti ne više od 3 sata, ali ako baš hočeš da platiš programera, verovatno će te sve koštati 50 do 100 evra.

E, a pre svega je potrebno da istražiš koje su to najprofitabilnije niše. Recimo jedna od unosnijih niša na zapadu su suplementi, i kreneš da pišeš ultra kvalitetne tekstove na tu temu i radiš na tome da tvoj blog postane popularan.

Posle toga neće ti biti teško da ostvariš online zaradu radeći od kuće. Postoji više opcija, pisanje sponzorisanih tekstova, prodaja oglasnog prostora na blogu, pridruživanje nekom affiliate marketing programu… Mnogi blogeri u svetu, tokom prve godine, mogu da zarade između 200 i 2.500 dolara mesečno, dok blogovi koji su baš popularni, nakon nekog vremena, doguraju i do 15.000 dolara.

Inače, affiliate marketing je stavka koja je zajednička mnogim idejama za posao od kuće jer ga mnogi brendovi primenjuju i nije potrebno ispuniti neke posebne uslove. Zapravo svako može da se priključi. Suština je da ti dobiješ promo kod i/ili link koji vodi do proizvoda ili usluge koju neko nudi koje ubaciš u odgovarajući tekst na svom blogu. Kada neko ostvari kupovinu preko tog linka ili iskoristi tvoj promo kod, deo novca od prodaje ide direktno tebi na račun. Što više kupovina, to tebi ide više para. I tu nema nikakve prevare niti malverzacija. Sve je lako pratiti i čitav posao se obavlja krajnje transparentno.

3.    Pokreni podcast

Ako je YouTube „nova televizija“, podcasti su „nove serije“. Poslednjih godina ovakav vid zabave počeo je da, na prečac, osvaja čitav svet. Generalno, podcast je primarno audio forma, ali je sve učestalije da ljudi, pored uobičajenih platformi (Apple i Google podcast, Spotify, SundCloud, Deezer…) objavljuju svoje epizode i u video formi na YouTube-u.

Nema tu mnogo šta da se objašnjava, sigurno i ti slušaš neki podcast. Potreban ti je mikrofon, kamera (može i mobilni telefon) ako želiš da praviš i video varijantu i gomila zanimljivih tema i sagovornika koji će privući slušaoce/gledaoce.

Inače, ako snimaš i video moraćeš da, pored audio, naučiš i osnove video montaže kako bi svaka epizoda bila skockana kako treba.

Kao i sa blogom, priča je slična. Što veća popularnost, lakša monetizacija. Naravno, online zaradu od kuće putem podcasta možeš ostvariti na više načina. Tu su affiliate programi, zatim opcija pronalaženja sponzora, ubacivanje reklama, pravljenje premium sadržaja za pretplatnike koji plaćaju članarinu, crowdfunding, donacije… Koliku sumu ćeš inkasirati na kraju meseca zavisi od različitih faktora tako da cifra može ići od par stotina, pa i do 10.000 zelenih novčanica, posebno ukoliko praviš podcast za inostrano tržište.

4.    Zarada preko YouTube kanala

Priča je slična kao i u prethodnom slučaju, samo što ti je za zaradu putem YouTube kanala potrebno da, pored video editovanja i pravljenja dobrog sadržaja, naučiš i kako funkcioniše algoritam na ovoj mreži (ovo je nešto što moraš da pratiš tokom čitave godine) i još podosta tehničkih stvarčica, poput dobre optimizacije videa, kako napraviti privlačan naslov za video, upotrebe heštegova itd.

U principu za snimanje YouTube videa je takva ideja za posao od kuće koja ti omogućava da praviš klipove vezane za hobi koji imaš ili stvari u kojima uživaš i od toga napraviš biznis i zaradiš novac.

Modeli zarade su slični kao i sa podcastom (već smo rekli da ljudi epizode kače na YouTube), a treba im pridodati i mogućnost da se pridružite YouTube partner programu i zarađujete online od reklama koje će se prikazivati nekome dok gleda vaš video.

Da odmah napomenem, ako pravite sadržaj za srpsko tržište, od zarade ovim putem se nećete baš usrećiti, ali ukoliko imaš publiku iz bogatijih zemalja zapada, računaj da od svakog pregleda može da ti kapne tri dolara. Na sve to treba dodati novac od sponzora, ukoliko ih dobiješ, a tu su cifre zaista različite – od par stotina, do par hiljada dolara.

5.     Pravi web sajtove za druge

Danas svaki biznis, ma koliko mali ili veliki bio, mora da ima sajt jer, ako te nema online „džaba si krečio“. To, pak, znači da su web dizajneri i web programeri veoma traženi.

Dakle, ako imaš živaca da odvojiš, pa bar nekih 7-8 meseci da naučiš kako se prave sajtovi, a ima tu gomiletina začkoljica različitih vrsta koje čovek mora da zna, ovo može da bude super ideja za posao od kuće.

Uzgred, na ovo vreme potrebno za učenje dodaj još i nepoznat broj meseci dok nađeš prvih nekoliko klijenata i izgradiš svoj portfolio na osnovu kog će te neko angažovati i spreman si da započneš freelance karijeru. Sve u svemu, zarada je potencijalno odlična, ali ovakva vrsta online zarade od kuće traži dosta ulaganja. Ipak, ako ubodeš baš dobar projekat ova ideja za posao od kuće ti može doneti 5.000 evra, pa čak i više.

6.     Piši tekstove za klijente

Ako voliš da pišeš prodajne i/ili blog tekstove odlična ideja za posao od kuće su copywriting i content marketing. Klijente možeš juriti na puno načina, a ovde ćemo izdvojiti dva.

Prvo su freelance platforme kao što su ProBloggera, The Writer Finder, Contently, iWriter… Princip po kome se ostvaruje online zarada od kuće preko ovih sajtova je taj da se kreće od jefitnijih poslova, gradi reputacija i, posledično, dolazi do klijenata koji su spremni da plate više za tekst. U principu, ako se potrudiš u roku od godinu dana možeš se solidno pozicionirati i početi da inkasiraš više nego solidne honorare od svog biznisa. Početna zarada je oko 5$ po tekstu, dok copywriterska elita može da dogura i do 1.000$ za tekst, mada ovakvih poslova nema baš često. Ono što, pored pisanja, moraš da znaš kada su poslovi pisanja u pitanju, jeste strani jezik. Najveći broj naručioca traži prodajne i blog tekstove na engleskom jeziku, ali postoji potražnja i za onima koji su na francuskom, nemačkom, španskom…

Drugi način je da proguglaš sajtove, pronađeš one koji imaju loše tekstove i direktno ih kontaktiraš sa ponudom za pisanje. Dobra praksa je da im pošalješ i jedan tekst za njihov sajt kako bi videli šta im to tačno nudiš.

Ova varijanta se može primeniti i za domaće i za inostrane sajtove. Znaj da, mada je ovako teže doći do klijenta, pozitivna strana je to što nikome nećeš davati procenat od svoje online zarade od kuće kao što je to slučaj sa freelance platformama.

Dropshipping ideja za posao od kuce
Foto: Pixabay

7.     Započni dropshipping posao

Ako želiš da stvarno dobro zaradiš jedna od najboljih ideja za posao od kuće svakako je dropshipping. O efikasnosti ovog modela poslovanja najbolje svedoči to što nije mali broj onih koji su upravo zahvaljujući dropshipping poslu zaradili milione.

A šta je zapravo dropshipping?

Ovaj vid online zarade od kuće podrazumeva da otvoriš svoju online prodavnicu u kojoj prodaješ jedan, dva, pet ili hiljadu artikala koje, ne samo da ne proizvodiš ti, već nikada ne moraš ni da dođeš u fizički kontakt sa samom robom. Drugim rečima, zaobilaziš sve muke sa radnicima, mašinama, ugovorima, lagerovanjem robe… Tvoje je da se baviš marketiranjem tih proizvoda, dođeš do kupaca i potom od proizvođača poručiš one artikle koje prodaš. Proizvođač potom sve zapakuje i pošalje kome treba, a ti „pokupiš kajmak“.

Bonus je što, nakon što jednom postaviš sve, dropshipping počinje da radi sam od sebe, čak i dok ti spavaš, ideš na letovanje ili si u provodu sa društvom.

Dakle, ono što ti je potrebno da bi se bavio dropshippingom jeste računar, dobro poznavanje marketinga, zatim je potrebno napraviti online shop, na primer preko Shopify platforme (ne, ne moraš da imaš nikakvo posebno znanje za to i sve možeš samostalno) i da se povežeš sa proizvođačima – što uopšte nije teško.  Znaj da kod dropshippinga idealna marža iznosi 20$ po proizvodu pa sad izračunaj koliko zaradiš ako prodaš 1.000 artikla, što zaista nije neka abnormalna količina. Dakle, ulaganja su zaista minimalna, a mogućnosti ogromne.

Šta, računar imaš, ali niti znaš marketing, niti kako bi sve ovo počeo, ali ti se sviđa ideja da, za početak, zaradiš par hiljada evra mesečno?

Znaš kako, znanje ti je kao migavac u kolima. Svima je tu pod rukom, ali ga ne iskoristi svako onda kad treba.

E, da se to ne bi desilo, svakome ko želi dostupan je mentorski program „Dropshipping izazov“ na kome ćeš, za samo 30 dana, saznati i naučiti sve što ti treba kako bi pokrenuo uspešan dropshipping posao iz Srbije.

Marko Pršić i Miloš Vasić, naši poznati droppshiperi, ne samo da će ti pokazati kako da odabereš dobavljače, na koji način napraviti shop, otvoriti firmu i raditi oglašavanje, već će ti, kroz live konsultacije, otkriti i gomilu caka koje prave razliku u ovom biznisu.

A na sve to dobijaš i garanciju – ako se, nekim čudom, dogodi da prođeš kroz ovaj program i pokreneš svoj droppshiping posao, a ne ostvariš nijednu prodaju, dobijaš nazad novac uložen u program + 10%.

Znači, sve je potpuno bez rizika, a jedina opasnost je da ćeš početi da zarađuješ previše novca radeći od kuće.

Uzgred, ako iskoristiš ovaj link za Shopify, omogućili smo ti da, umesto samo 14, dobijaš 44 dana da napraviš i besplatno koristiš svoju prodavnicu.

8.     Zarađuj svojim glasom

Imaš privlačan glas i znaš strani jezik? Eto ideje za posao od kuće – postani voice actor.

Verovatno ni ne znaš da postoji solidna potražnja za osobama koje bi čitale tekst za radio i TV reklame, najave, različite video klipove i telefonske servise. Naravno, poželjno je da strani jezik govoriš bez jakog akcenta, ali u zavisnosti od klijenta, ponekad baš i postoji potreba da se u tvom glasu oseti da nije u pitanju native speaker.

Postoje i druge vrste biznisa preko kojih možeš da napraviš online zaradu svojim glasom – čitanje knjiga ili dokumenata slabovidim ili slepim osobama, pozajmljivanje glasa za voiceover u filmovima i serijama ili audio knjige…

Oni koji imaju baš poseban glas, a ne pitaj me šta to tačno znači, oni mogu zaraditi i do 70 dolara po satu.

9.     Posao virtualnog asistenta

Ovo je ideja za online zaradu od kuće koja je, ko poručena, za sve koji su dobro organizovani i vole poslove koji uključuju kancelarijske dužnosti – odgovaranje na mailove, upravljanje kalendarom obaveza, unošenje i menadžovanje različitih podataka, pomaganje u vođenju društvenih mreža…

Ono što je zgodno kod posla virtualnog asistenta jeste to što, pored znanja stranog jezika, ne zahteva neke dodatne veštine i često se može obavljati samo uz korišćenje mobilnog telefona.

Što se tiče toga kolika će ti biti ovakva online zarada od kuće, znaj da se satnica kreće između 10 i 15 dolara po satu. Ovakve poslove možeš pronaći na online platformama i u principu potražnja uvek postoji tako da nije preterano teško pronaći klijente i napraviti dogovor sa njima.

10.  Radi kao tester web sajtova

Mnogi biznisi koji posluju online žele da svoje sajtove učine što intuitivnijim i lakšim za korišćenje. A kako bi osigurali što prijatnije iskustvo svojim korisnicima rado angažuju testere.

Ovakvi poslovi od tebe traže da uradiš stvari poput prolaženja kroz određene web stranice, popunjavanja formulara i formi, utvrđivanja koliko lako nešto pronalaziš na sajtu i da daš svoje mišljenje o tome da li je nešto zgodno za korišćenje ili ne. Za ovo obično imaš nekih 15-tak minuta, a za svoj rad možeš da inkasiraš do 15 dolara po testu.

11.  Pravi transkripte

Ovo je prilika za online zaradu od kuće bez ikakvog stresa. Naime, broj ljudi i biznisa koji kreiraju različite sadržaje, poput video klipova i tekstova, svakodnevno raste. Zato im je često potrebno da se napravi transkript nekog podkasta, titl za video ili da se prekuca razgovor ili tekst koji je neko snimio.

S jedne strane, za ovakav vid angažmana potreban je računar, znanje jezika i pažljiv rad kako ne bi bilo grešaka u spelovanju. S druge strane, pravljenje transkripta može da bude prilično zamorno, posebno kada se radi o temi koja te uopšte ne zanima.

Ipak, na kraju meseca može da se skupi lepa svota novca od honorara koji ide od 15 do 30 dolara po satu.

12.  Popunjavanje anketa

Ako ti je želja da zaradiš veliki novac, ovo je ideja za posao od kuće koju možeš i da preskočiš, ali ako samo nameravaš da dopuniš kućni budžet, vredi je uzeti u razmatranje. Suština je u tome da različiti brendovi i agencije sprovode online istraživanja u kojima ljude pitaju „Kakvo mišljenje imate…“ o nekom proizvodu ili događaju, „Kakve su Vaše potrošačke navike?“, „Šta preferirate kada je u pitanju TV program?“, „Imate li predlog šta napraviti od novih proizvoda ove godine?“ i slično.

Zarada nije preterana i platićete ili po odgovoru kod kraćih anketa, ili po upitniku kod onih koje imaju i po sto i kusur pitanja. Za ovo će ti obično trebati po par sati, a zaradićeš od par dolara do četrdesetak zelembaća, ako te plaćaju novcem ili dobiti različite poklon kartice koje možeš zameniti za određene proizvode tokom čitave godine ili u nekom ograničenom periodu.

13.  Zaradi prodajući svoje fotografije

Imaš dobro oko za kadar, voliš da fotkaš i već imaš gomilu zanimljivih slika – od portreta, pejsaža i urbanih prizora do fotki životinja, beba i nekih neobičnih događaja i prizora? Zašto ih ne ponudiš na tržištu?

Prodavanje fotografija na internetu je super ideja za online zaradu posebno ukoliko već imaš profesionalnu opremu i, makar se amaterski, baviš fotografijom. Potencijalni kupci tvojih fotografija su ljudi širom sveta koji će ih koristiti za svoje sajtove, reklame, ilustracije i druge potrebe.

Najjednostavnija varijanta jeste da fotke postaviš na više sajtova koji prodaju stock fotografije, recimo na Shutterstock, pravilno ih nazoveš i opišeš, a zatim sačekaš da ih kupci pronađu i pazare. Ono što je sjajna stvar jeste što ista fotografija može biti prodata neograničen broj puta, a tebi će novac nastaviti da stalno „kaplje“ iz godine u godinu.

Na cenu fotografije utiče veliki broj faktora, a ponajviše tematika, kvalitet, koliko je, da tako kažem, retko ili neuobičajeno ono što si slikao i tako dalje. Tako zarada po prodatoj fotki može da ide od samo 2-3 pa do par stotina dolara.

Još jedna opcija je da ponudiš fotografije direktno različitim portalima, novinama, izdavačkim kućama, agencijama… sa kojima, ukoliko im se dopadne tvoj rad, možeš ostvariti i saradnju na duge staze.

14.  Zarađuj online kao grafički dizajner

Postoji veliki broj različitih biznisa koji su u potrazi za osobom koja će im dizajnirati novi logo, napraviti maštovit izgled web sajta, kreirati postere, reklame i druge vizualne elemente potrebne za različite namene. Ono što želim reći jeste da su grafički dizajneri veoma traženi stručnjaci širom sveta i da tu činjenicu možeš iskoristiti kao ideju za posao od kuće.

Ipak, da bi se neko ozbiljno i uspešno bavio ovim poslom nije dovoljno da samo bude priučen. Uostalom, nije slučajnost to što postoje višegodišnje škole za grafičke dizajnere.

Naime, grafički dizajner mora da poznaje retuširanje, maskiranje, tehničko crtanje, makar osnove digitalne fotografije i digitalnog printa, tipografiju i još podosta toga, a sve možeš početi da učiš besplatno. Na primer Canva ima kratke kurseve koji će ti biti baš korisni.

Zato ako je grafički dizajn nešto što te zanima, ali nisi baš mag za ovu oblast ne preporučujem ti odabir ove profesije kao izvor online zarade.

Ukoliko neko samo želi, da tako kažem, logo pro forme, postoji mnogo sajtova koji omogućavaju i najvećem laiku da sklopi nešto što će poslužiti svrsi i to besplatno. Zato klijenti očekuju nešto baš posebno kada angažuju profesionalca. Početnici, na ovaj način, mogu da zarade i do 1.000 evrića mesečno, sve u zavisnosti od toga koliko klijenata pronađu.

15.  Postani prevodilac

Prevodilačke agencije su uvek u potrazi za poliglotama tako da, ukoliko si native speaker nekog stranog jezika uopšte nije teško doći do posla.

Što je najbolje, niko neće očekivati od tebe da odlaziš u kancelariju već ćeš sve moći da radiš online od kuće. Kada stigne materijal koji treba prevesti agencija te kontaktira, pošalje ti sve na mail, a ti joj sve vratiš nakon što završiš posao. I to je to.

Naravno, ovde se od tebe očekuje da poštuješ poverljivost podataka, završavaš posao u što kraćem roku i postoji nulta tolerancija za greške.

Pored agencija, svoje prevodilačke usluge možeš ponuditi i online i potražiti klijente preko freelance platformi na kojima se postuju ovakvi poslovi. Međutim, ako se odlučiš da na ovaj način juriš posao neophodno je da, pored maternjeg, govoriš makar još dva strana jezika i možeš se nadati zaradi od 15-20 dolara po satu.

16.  Prodaj svoje rukotvorine online

Da li se baviš pravljenjem nakita, nameštaja, slika, ikona, figurica ili izradom nekih drugih umetničkih dela i želiš da zaradiš od toga? Ako je tvoj odgovor da onda je online zarada prodajom handmade umetničkih proizvoda odlična ideja za posao od kuće.

I ne, nije ti potrebno da imaš sajt, mada zasigurno ne može da škodi, jer možeš da napraviš svoj shop na platfomama kao što su, recimo, Etsy i Shopify ili KupujemProdajem kod nas, i da na taj način svoje rukotvorine plasiraš na tržištu.

Imaj na umu da unikatna umetnička dela postižu veću cenu na inostranom tržištu, ali i da nije lako probiti se kroz veliku konkurenciju. Ipak, ukoliko istraješ i tvoje ime se pročuje, svakom komadu koji napraviš vrednost će stalno rasti kao i tvoja zarada.

17.  Trgovina sajtovima i domenima

Ako ti je potrebna ideja za posao od kuće za koju ti je potreban samo računar, nešto početnog kapitala i računar, preprodaja sajtova i domena može biti prava stvar za tebe.

Ovo je posao koji je poprilično popularan u svetu i može biti izvor dodatne zarade ili primarno zanimanje.

Kada su u pitanju domain flipping poslovi, suština se ogleda u tome da kupiš domen za malo novca i prodaš ga za više, a stvar je potpuno ista i sa sajtovima, mada ovde postoji i varijanta da kupiš domen, napraviš sajt, rangiraš ga, popularizuješ, a zatim ponudiš na prodaju.

I ne zavaravaj se. Ovo ni malo nije jednostavan posao. Prvo treba pronaći domen ili sajt koji je na prodaju i ima potencijala što zahteva mukotrpno istraživanje koje već sprovodi gomila ljudi koja se bavi ovim poslom.

Zatim, potrebno je da imaš dovoljno novca da takav domen ili sajt kupiš. Postoje domeni koji se prodaju i za 1.000 i za 10.000 evra pa čak i znatno skupljih, a o vrednosti sajtova tek da ne pričamo.

Nakon što se dokopaš ovakvog domena ili sajta slede nove muke – moraš pronaći kupca, što je tek igranka za sebe.

Drugim rečima, pored ogromnog znanja, sati i sati rada i istraživanja neophodno je da imaš i znatnu količinu početnog kapitala da bi ti se ovakav vid online biznisa isplatio.

18.  Profesionalni gejmer

Ovde imaš par opcija kako možeš napraviti online zaradu od kuće.

Prva opcija je da do novca dolaziš tako što ćeš učestvovati na profesionalnim turnirima, pobeđivati i tako osvajati nagrade i skupljati sponzore. Recimo, za najpopularnije igre, kao što je DOTA, postoje turniri na kojima nagrada za prvo mesto iznosi 1,5 miliona dolara.

Samo, nije baš lako napraviti čudo i osvojiti tron jer je konkurencija abnormalno velika.

Druga varijanta jeste strimovanje na različitim platformama. Drugim rečima, ti igraš, a publika kibicuje i nagrađuje tvoje bravure različitim poklonima, recimo doniranjem manjih količina novca – 5 ili 10 dolara. Ako si virtuoz u nekoj igri, lako može da se skupi pozamašna svota na kraju meseca, ali je potrebno da odabereš neku od najpopularnijih igara za čije strimovanje postoji velika publika.

Znaj još nešto, ova ideja za posao od kuće svakako zahteva od tebe da imaš jaku gejmersku mašinu koja, budimo realni, mnogo košta, posebno kada se na cenu računara dodaju monitori i profi tastatura, miš, zvučnici, stolica za gejming, i uložiš beskrajne sate u treniranje i provaljivanje svih caka, osmišljavanje taktika, pamćenje bagova… Prema tome, da bi bio dobar profesionalni gejmer neophodno je pozamašno ulaganje i vremena i novca, što, opet, podrazumeva da će te ili neko finansirati sve dok ne počneš da zarađuješ, a to može da potraje ili da se ne ostvari onako kako zamišljaš i priželjkuješ, ili da već imaš poveću ušteđevinu od koje ćeš moći da se izdržavaš duži vremenski period.

Uz sve, trošenje vremena na ovakve stvari često nailazi na nerazumevanje okoline tako da to može uzrokovati dodatne probleme i otežavajuće okolnosti koje neće ići na ruku tvojoj gejmerskoj karijeri i snovima o osvajanju miliona.

Offline zarada od kuce
Foto: Pixabay

Ofline zarada od kuće

Ukoliko online zarada nije ono u čemu se pronalaziš ne brini, imaš sreće jer postoji pregršt ideja za offline zaradu od kuće. Za ove poslove, u principu, biće ti dovoljan mobilni telefon, ali budući da je neophodno da se malo reklamiraš i vodiš svoje društvene mreže, nije loše da se ipak snalaziš i sa radom na računaru.

Naravno, u zavisnosti od toga koji način offline zarade od kuće odabereš biće ti neophodni i neki drugi resursi, ali ćeš posao moći da započneš bez većih ulaganja.

Pa da vidimo, koji su to ideje za posao od kuće kojima možeš ostvariti offline zaradu.

19.     Drži privatne časove

Jedan od najlakših načina da ostvariš offline zaradu od kuće jeste držanje privatnih časova bilo koje vrste. Bilo da je u pitanju strani jezik ili neki školski predmet za osnovce ili srednjoškolce, stručni predmet za studente ili časovi sviranja, pevanja, slikanja… ideja je da će učenici dolaziti kod tebe, ili alternativno možeš ti ići kod njih.

Za ovakvu vrstu angažmana nije ti potrebno nikakvo ulaganje jer prodaješ svoje znanje i vreme i za to dobijaš od 5 evra po času, pa do 50 u zavisnosti od toga šta predaješ.

Zapravo nije baš tako jer, makar na početku, dok se čitava stvar ne zahukće i ne dobiješ prve učenike koji će te dalje preporučivati, moraćeš da se malo izreklamiraš. E sad, da li ćeš rukom pisane oglase lepiti po banderama i oglasnim tablama, davati ih u novine ili ih puštati online to je već na tebi i odluci koliki budžet želiš da uložiš u sve.

Ono što je sigurno jeste da, kada sistem preporuka krene svojim tokom, zaista neće biti potrebe da se dodatno oglašavaš i sve će ići samo od sebe, ali znaj da se ništa ne dešava preko noći.

20.     Čuvanje kućnih ljubimaca

Ljudi, u velikoj većini, obožavaju životinje. Kućni ljubimci nam smanjuju stres, teraju nas da šetamo i onda kada bi smo radije ostali da sedimo u fotelji uz grickalice i TV čineći tako dobro našem zdravlju. Oni su ti koji nas sa radošću dočekuju kada dođemo kući i… predstavljaju ogroman problem svaki put kada želimo da odemo na letovanje ili zimovanje, pa čak i na svadbu, u pozorište ili na koncert.

E tu možeš da uskočiš ti. Svoj komšiluk već znaš, makar iz viđenja. Dakle, nisi nepoznata faca u kraju i sigurno poznaješ i par ljudi koji imaju psa, mačku ili neku drugu živuljku u stanu. Eto ti prilike da zaradiš od kuće – ponudi uslugu čuvanja kućnih ljubimaca i možeš je naplatiti 700-1.000 dinara po danu.

Da ti odmah olakšam vođenje ovog biznisa – potrebno je da imaš više vrsta usluga, tj. makar dve varijante u ponudi.

Prva je da ljubimac ostane u tvojoj kući dok se vlasnici ne vrate (jedan, sedam ili deset dana, koliko god je potrebno). Tvoje je da brineš o ljubimcu, provodiš vreme sa njim, prošetaš ga, nahraniš i sve što uz to ide. Ovo shvati kao premium uslugu koju pružaš.

Druga opcija je da klijenti ostave ljubimca u svom stanu, a da ih ti obilaziš nekoliko puta u toku dana, prošetaš i ostaviš im hrane.

Verovatnoća da još neko u tvom komšiluku nudi ovakve usluge nije baš velika, a čak i da postoji konkurencija, posla verovatno ima dovoljno za sve. Plus, za ovakav vid offline zarade novca nije ti potrebno nikakvo ulaganje, a možeš čuvati i više životinja u isto vreme.

Na sve to, možeš ponuditi i samo uslugu šetanja kućnih ljubimaca ili njihovog odvođenja na šišanje i kupanje što može biti interesantno svim ljudima koji puno rade i ne stižu da sami završe ovakve obaveze, a za šta su spremni da plate 250-400 dinara po satu.

21.     Bejbisitovanje kao izvor zarade

Slična situacija kao sa kućnim ljubimcima jeste i sa decom. Nije lako pronaći bejbisiterku u koju roditelji mogu imati toliko poverenja da joj povere ono što im je najvrednije u životu. Zapravo, koliko sam razumeo na osnovu priče mnogih parova sa decom, dobrim bejbisiterkama je, nakon što im prestane angažman od strane jedne porodice, potrebno do 24 sata da pronađu novi posao koji im se plaća od 600 dinara po satu pa na više.

E sad, potencijalni problem ovde može da bude to što ljudi, generalno govoreći, više veruju ženama kada je bejbisitovanje u pitanju. Uostalom, nisam nikada ni čuo da neki muškarac nudi ovakve usluge tako da, iako to nije u duhu rodne ravnopravnosti, pripadnici jačeg pola verovatno se neće baš usrećiti sa ovom varijantom zarade.

Mada, ako si muškarac, možda bi i bilo zanimljivo da se okušaš u bejbisitovanju budući da ćeš lako upasti u oči svima.

22.     Servisiranje elektronike

Kao ideju za posao od kuće možeš iskoristiti i opciju da se upustiš u posao servisiranja različitih elektronskih uređaja. Budući da danas, praktično svi poseduju računar, tablet, televizor, pametni sat, mobilni telefon… a da ovi uređaji nisu imuni na kvarove, to znači da će im, u nekom trenutku, biti potreban serviser.

Svakako, možeš raditi popravku različitih uređaja, ali je preporuka da se, makar na početku, specijalizuješ samo za jednu vrstu, na primer za popravku mobilnih telefona ili laptop računara.

E sad, u većini servisa situacija je takva da klijenti obično moraju da donesu uređaj ili ga pošalju nekom kurirskom službom, a zatim sačekaju i po nekoliko dana na popravku. Međutim, upravo tu se može nalaziti prostor koji će ti doneti dobru offline zaradu od kuće. Za razliku od konkurencije ti možeš ponuditi mušterijama da ili samostalno dođeš po uređaj i vratiš ga nakon popravke ili da, čak, odlaziš direktno na adresu i na licu mesta obaviš servisiranje.

Naravno, za ovaj posao neophodna su ti adekvatna znanja i alat, ali i da se povežeš sa dobavljačima delova, ponudiš konkurentne cene (između 800 i 1.500 dinara po satu) i stalno budeš u toku sa novitetima na tržištu. Uz to, neće škoditi i da se makar malo razumeš u online promociju svojih usluga i marketing kako bi potencijalni klijenti čuli za tebe i tvoj biznis.

23.     Organizuj žurke

Rođendana, venčanja, krštenja, slava i drugih povoda za slavlje nikada neće nedostajati tokom čitave godine, kao ni onih koji su spremni da izdvoje značajne sume novca za skupe žurke i unajme organizatora.

Svakako i ovde postoje različite niše za koje možeš da se specijalizuješ, a zbog obima posla, verovatno ćeš to i morati da uradiš. Razlog jeste to što je potrebno da ostvariš kontakt sa onima koji iznajmljuju različite prostore za proslave, bendovima, ketering firmama… A svaki od njih je obično već fokusiran na, recimo, venčanja ili proslave dečijih rođendana.

Iako ovaj način zarade od kuće zahteva dosta telefoniranja, obilaženja različitih lokacija na početku i udovoljavanja različitim zahtevima klijenata, na kraju se sve isplati jer se radi o povodima za koje ljudi obično ne žale da potroše svoj novac.

Uz to, ako izuzmemo tvoje vreme, fizičke i mentalne napore, neće ti biti potrebno da izdvojih neka velika sredstva kako bi posao mogao da startuje. Koliko ćeš zaraditi zavisi o puno stvari. Ima onih koji naplaćuju svoj rad po satu (oko 500 dinara) dok drugi uzimaju procenat od ukupne cene.

24.     Ponudi ketering i uslužno pravljenje torti i kolača

Pored već spomenutih proslava koje ne mogu proći bez dobre klope, slatkih đakonija i, naravno, slavljeničke torte, ukoliko voliš da kuvaš i želiš da pokreneš posao od kuće koji uključuje pravljenje hrane, tvoji krug potencijalnih klijenata se dodatno proširuje.

Za ono što nudiš mogu biti zainteresovane različite firme i organizacije – kako onda kada imaju neku zabavu, tako i na dnevnom nivou ukoliko žele da im svakodnevno obezbediš hranu za zaposlene.

Takođe, možeš potencijalni kupci su ti i sve osobe koje puno rade, dobro zarađuju i nemaju vremena da sami kuvaju za sebe i svoju porodicu kao i različiti pansioni i moteli koji nemaju svoje kuhinje. Sve zavisi od tvojih proizvodnih kapaciteta.

Loša strana koju nosi ova ideja za posao od kuće jeste to što ćeš stalno biti u kuhinji ili ići u nabavku. Ipak, tu je i ona dobra strana, a to je da ćeš, prema sopstvenoj želji, posao moći da razvijaš i širiš, na primer u pravcu otvaranja posebnog lokala ili da ga održavaš na određenom nivou koji zadovoljava tvoje potrebe.

Iako ovaj posao od kuće možeš pokrenuti tako što ćeš svoje usluge prvo ponuditi komšijama u svom kraju, neće škoditi da za tebe čuju i osobe na malo većoj teritoriji za šta će ti biti potrebno da se posvetiš i sticanju veština za online marketing i uložiš sredstva u reklamiranje i promociju svog posla. Ovde je nezahvalno davati procenu mesečne zarade jer sve zavisi od naručeniih količina i broja klijenata, ali prosečnu platu ćeš sigurno prevazići.

25.     Kozmetičarske usluge

Ako si profesionalni šminker, frizer, berberin, znaš da radiš manikir i pedikir ili pružaš drugi vid kozmetičarskih usluga poput depilacijes, u svom domu možeš primati zainteresovane klijente i ostvariti lepu dodatnu zaradu od kuće.

Bonus stavka ovde je svakako činjenica da nećeš morati da, od ostvarenih prihoda, izdvajaš novac za iznajmljivanje prostora, niti će ti se računi za struju, vodu i komunalije dodatno povećavati.

Dobra strana ovakvog biznisa jeste i to što ćeš, najverovatnije, moći da pronađeš dovoljno klijenata u svom komšiluku kada se o tebi proširi dobar glas, tako da ti neće biti potrebno da ulažeš novac u reklamiranje. Možda ćeš se malo namučiti dok dobiješ privih par mušterija, ali ako dobro radiš posao, posle toga će sistem preporuka uraditi svoje, a ti ćeš uzimati oko 1.000 dinara po klijentu.

26.     Radi kao maser ili kiropraktičar

Raditi kao maser je ideja za posao od kuće koja ima mnoštvo prednosti. Prvo, u pitanju je offline zarada koja ne zahteva velika ulaganja. Dobro, potrebno ti je da nabaviš ulja i možda neku mirišljavu sveću kako bi atmosfera bila prijatnija, ali u principu to je to.

Jeste, postoji i poseban sto za masažu kao i različiti uređaji, ali to nije nešto što ti je neophodno na samom početku. Dovoljne su samo tvoje ruke.

Kao drugo, ovde ne postoje nikakvi skriveni troškovi. Klijent ti dođe, dobije masažu, plati 15-25 evra, ode i tu se sve završava.

Treće, kao i kod kozmetičarskih usluga, mušterije možeš pronaći u kraju tako da ne moraš da se mučiš sa puštanjem reklama. Zapravo poznajem nekoliko osoba koji su na ovaj način ostvarie solidnu zaradu od kuće, a jedini marketing im je bilo lepljenje oglasa na oglasnoj tabli zgrade i sistem preporuka.

Iskreno, bio sam začuđen kada sam saznao da makar stotinjak ljudi iz kraja odlazi kod dvoje komšija koji, svako za sebe, nude usluge masaže i „krckanja“ kako volim da zovem tretman kod kiropratkičara. Uostalom, i ja sam postao redovan korisnik ovih usluga i rado drugima preporučio komšije.

27.     Rentiranje prostora

Offline zaradu možeš ostvariti i tako što ćeš iznajmljivati svoj stan, kuću, ili samo deo životnog prostora koji poseduješ – sobu ili krevete. Uvek ima ljudi koji su u potrazi za smeštajem, naročito u vreme kada počinje školska godina.

U ovom periodu studenti i srednjoškolci koji pohađaju školu van svog rodnog mesta počinju da grozničavo traže smeštaj, pa se često dešava da cene skoče. Drugim rečima, ovo je „prozor“ od mesec ili dva kada je najbolje vreme da započneš sa rentiranjem, mada nećeš pogrešiti ma kada da postaviš svoj oglas.

S druge strane, ne treba da te brine ukoliko imaš stari nameštaj. Važno je samo da sve bude u funkciji, a sve ostalo se može regulisati cenom

Kad smo kod visine rente, ona zavisi od čitavog niza različitih faktora – naravno, stanja u kome se nalazi stan ili soba, kako je opremljena, na kojoj lokaciji se nalazi i tako dalje.

Imaj u vidu da je potrebno napraviti ugovor sa osobom ili osobama kojima rentaš prostor. Takođe, znaj i to da će ti, na godišnjem nivou, biti potrebno da izdvojiš makar jednu mesečnu kiriju za različite popravke – zamenu slavine, majstora za bojler ili veš mašinu i slično budući da tebi, kao stanodavcu, pripada obaveza održavanja ispravnosti stana i stvari izuzev ako se drugačije ne dogovoriš sa unajmljivačem.

28.  Postani profesionalni upravnik zgrade

Da li znaš da profesionalni upravnik zgrade može svakog meseca zaraditi i do 150.000 dinara? Znam, zvuči neverovatno i, u realnosti, na ovaj način se može ostvariti offline zarada u visini prosečne plate. Ali, računaj ovako.

Upravnik prosečno dobija oko 300 dinara po stambenoj jedinici odnosno stanu u zgradi. Oko uzmemo da jedna zgrada od šest spratova ima 30 stanova, to izađe na 9.000 dinara svakog meseca. Ukoliko na sebe preuzmeš upravljanje većim brojem zgrada, recimo njih 15, što je prosečan broj koji svaki upravnik ima, tvoja zarada od kuće će doći na 135.000 dinara.

Naravno, ova suma će biti manja nakon što se od nje oduzmu svi doprinosi, pošto ćeš morati da registruješ firmu i plaćaš porez, ali opet, na kraju meseca ćeš imati makar prosečnu platu u svom novčaniku.

E sad, ovaj posao zahteva dobre živce, stalnu komunikaciju sa stanarima, održavanje sastanaka, prčkanje oko ovog ili onog problema, tako da nije uvek sve „med i mleko“, ali može da se zaradi za život. Sve zavisi od toga koliko cimanja možeš da podneseš.

29.  Nalepi reklamu na svoj auto

Postoji više firmi koje, kao ideju za offline zaradu nude mogućnost da zalepiš neku reklamu na svoj auto.

U principu, ono što se od tebe očekuje jeste da im se javiš i potpišeš sa njima ugovor o saradnji. Na dalje će oni postaviti reklamu na tvoje vozilo, a na tebi je da svakog meseca pređeš određenu kilometražu kako bi ispunio kvotu, a potom dobijaš novac.

Tačno, ovo nije baš ideja za posao od kuće, ali može predstavljati zgodan dopunski angažman uz neki drugi offline posao koji radiš.

Ideja za posao od kuce
Foto: Pixabay

30.  Krojenje, šivenje i krpljenje

Krojači i krojačice su nam svima potrebni, makar s vremena na vreme. Kako drugačije popraviti omiljenu haljinu, okrpiti pocepanu garderobu, zameniti pokvareni rajsferšlus ili doći do odela po meri?

Za ovu ideju za posao od kuće ti ne treba mnogo – makaze, igle, konac, šivaća mašina koja je ostala od bake i spretne ruke.

Ipak, ovakav način zarade od kuće nije za svakoga jer zahteva posebna znanja i veštine, ali sve se da naučiti.

31.  Agent call centra

Posao agenta u call centru je ideja za posao koji možeš raditi od kuće samo uz pomoć svog telefona. Tvoje zaduženje je da pozivaš određene klijente i budeš im od pomoći kako bi rešili različite probleme. Sve zavisi od oblasti u kojoj se angažuješ – od pomoći na putu, preko oblasti vezanih za zdravstvo do asistencije osobama koje imaju problema sa računarom, neispravnim tehničkim uređajima koje su tek kupili ili nečim petim.

Ono što je pozitivna strana ovakvog posla jeste to što ti nisu potrebna neka posebna znanja ili veštine. Sve što je potrebno da znaš dobićeš od strane poslodavca u vidu skripte po kojoj ćeš se upravljati. Veoma brzo ćeš uhvatiti šablon, budući da se ljudi veoma često suočavaju sa sličnim problemima, tako da će ti sve postati rutina.

Ovakva vrsta angažmana može se pronaći i preko interneta, tako da možeš raditi i za inostrane firme. Oglase možeš pronaći na platformama poput Indeed, Zip Recruiter ili Glassdoor. Ova ideja za posao od kuće ti može doneti oko 800 evra svakog meseca, mada cifre variraju od jednog do drugog poslodavca.

Potencijalne negativne strane koje nosi ovakva zarada od kuće odnosi se na nekoliko stvari, a izdvojićemo samo par njih. Prva je doba dana kada ćeš raditi. Ukoliko radiš sa inostranim tržištem potrebno je da se prilagodiš njihovoj vremenskoj zoni. Druga stavka jeste to što, posle nekog vremena, sve zna da postane malo dosadno. I treće, rad sa ljudima, neki bi rekli, jeste najteži. Nije lako sačuvati pribranost i organizovanost kada, sa druge strane žice, imate osobu koja nikako ne razume ili ne prihvata sugestije koje joj dajete trudeći se da pomognete.

Koja ideja za posao od kuće je po tvojoj meri

Među ovim idejama za posao od kuće zasigurno se nalazi i ona koja je prava za tebe. Veoma je važno da izvagaš sve stavke koje su za ili protiv nekog od ovih poslova, proceniš kakvi su rizici i koji od njih najviše odgovara tvojim interesovanjima.

Odmeri kolika su ti ulaganja potrebna, proceni koliko sati svakog dana si spreman da posvetiš radu od kuće i kakva je perspektiva posla koji si odabrao.

Moj savet je da razmišljaš i u pravcu toga da li određeni posao od kuće može da radi za tebe i generiše prihode čak i onda kada ti ne radiš.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na zvezdicu da ostavite ocenu

Prosečna ocena 4.5 / 5. Broj glasova: 465

Nema ocena.