4.9
(7)

Znate li onaj osećaj kada se zapitate da li možete još nešto da radite u životu jer jednostavno znate da možete bolje? Imao sam ga te 2019. godine i pored dobrog posla na kome sam fino zaradjivao.
Nisam neki zanatlija, usmereno obrazovan, nemam nikakve posebne veštine, jedan sam od milijardu ekonomista koji su sve radili u životu osim onog za šta su se školovali. Uglavnom sam se bavio komercijalom i prodajom.

Elem, tog septembra 2019. godine sam se probudio, napravio kafu, seo i počeo da vrtim facebook kao i svakog dana do tada. Iskočio mi je baner za dropshipping kurs od Aleksandra Stanića. Zainteresovao sam se, izguglao šta je to i bilo mi zanimljivo. Nisam imao vremena (a ni živaca) da krećem od nule, tako da sam odmah kupio taj dropshipping kurs.

SHOPIFY I FACEBOOK BUSINESS MANAGER

Kao neko ko je bio laik za web dizajn i uopšteno za e-commerce, otvorio mi se potpuno jedan novi svet. Imao sam redovne glavobolje od pregršt informacija, informacija koje sada imam u malom prstu i koje moraju da se znaju u pola noći, ali tada je bilo zaista “brain explode”.

Kada sam prvi put pokrenuo Business manager, osećao sam se kao da studiram nuklearnu fiziku, ništa mi nije bilo jasno. Kreiranje facebook ads, metrike, CTR, CPC, CPM – španska sela. Pravljenje stranica u Shopify, koje je nikad lakše realno, tada mi je bila velika muka.
Napravim kakav takav sajt i pokrenem reklame. Realno, sajt nije bio loš, ne sećam se šta sam prodavao, mislim da je bila neka pegla za kosu.
Krenule reklame – katastrofa. 10$ dnevno, 20, 30, 50, novac je počeo samo da odlazi. Bila je poneka prodaja, ali neprimetna. Već sam bio u očaju, zašto mi ne ide kada imam sve isto kao i ostali što imaju?

ZAŠTO MARKETING, MARKETING I MARKETING?

Na teži način sam naučio vrlo bitnu stvar – ne treba kopirati druge. Pisao sam upite i u grupi Dropshipping Balkan, ali svi su bili nekog ograničenog znanja. Oni iskusniji se nisu javljali i potpuno ih razumem, sad iz ovog ugla. Najbitnija stvar u ovom poslu (smatram da sam kompetentan da to kažem) je ta da mora UVEK da se uči i UVEK da se prate trendovi.

Pogledao sam stotine Youtube tutoriala, od pravljenja stranice, marketinških trikova, do pisanja ad copy-a i razumevanje samog fb algoritma. Jedan dan sam seo, gledao svoj sajt i rešio sve da promenim, od domena do uskladjivanja boja i fonta.

KAKO JE DOŠAO PRVI WINNER?

Marta 2020. počela pandemija, policijski časovi, zatvoreno sve, idealno za posvećivanje sajtu. Sve sam promenio, uzeo drugu nišu, sredio ad copy i posle nekih 3000 evra gubitka do tada, krenuo ponovo ispočetka.
Shopify notifikacija! Super, bar znam da je sve ok. Druga notifikacija, treća. Taj dan je bilo možda desetak ordera na 15-20$ budžeta. Impresivno, adrenalin je počeo da radi, refresh managera svake 3 sekunde bukvalno. Tada sam još uvek koristio AliExpress, iskreno nisam znao kako da se ponašam.

U tom periodu nije bilo toliko informacija na netu kako skalirati budžet i kako se ponašati u odredjenom trenutku. Grešio sam dosta, editovao setove sa 20$ na 100$ pa oni “zakucaju” (katastrofa), pokušavao CBO kampanje, kasnije kreirao LAA publike. AliExpress i neozbiljni Kinezi odatle više nisu bili dovoljni, potražio sam privatne suppliere. Neki su takodje bili neozbiljni, tako da je najbolje poslušati svaku preporuku što se tiče njih.

KAKO JE IŠLO TESTIRANJE?

Značajan priliv novca nisam iskoristio u privatne svrhe i zadovoljstva (ne toliko baš ???? ) već sam krenuo sa testiranjem drugih proizvoda sa dva nova sajta u različitim nišama. Iskreno, malo sam se zaleteo bio, na kraju sam shvatio da nemam ono najvažnije što je potrebno u ovom poslu – vreme. Batalio sam sve i posvetio se prvom sajtu. Kupovao sam razne sitne kurseve iz marketinga, plaćao konsultacije, jednostavno sam UČIO.
Mana dropshippera je da se većina ulenji kada pronadje prvi winner, to je velika greška. Uvek treba istraživati, testirati nov proizvod, isprobavati nešto novo, upisati još jedan dropshipping kurs…

U odnosu na period od pre 2 godine, sada za pola sata mogu napraviti perfektan product page za bilo koji proizvod, samo ako mi se dopadne i ako smatram da ga vredi probati. Poenta svega je da NE TREBA kopirati druge, ako ti se čak i dopadne tudj rad, iskopiraj ga ali ga izmeni po svom nahodjenju. Algoritam voli inovativnosti, ne ponavljanja. Izučite igre reči, AIDA model pisanja, prednosti copywrittinga generalno. Kada jednom udjete u fazon, posle sve bude lakše.

image1

KOLIKO JE VAŽNO OTVARANJE FIRME?

Svima su dobro poznate muke platnih procesora. Da ne biste razbijali glavu da li može “ovo ili ono”, otvorite firmu u UK ili USA. Sve može da se završi online, tada dobijate Stripe i Paypal nalog koji rade perfektno (ako znate šta radite).

Poštujte kupca ako želite da on poštuje vas. Nemojte slati loš kvalitet proizvoda, opišite šta tačno dobija u paketu i koliko traje dostava. Ako dobijete dispute, trudite se da budete maksimalno korektni. Sada bar ima dosta tutoriala ili mentora oko otvaranja firme.

ZAŠTO JE MINDSET BITAN?

Vrlo bitna stvar takodje u ovom poslu je mindset. Umesto da u njega uletite sa ciljem da brzo zaradite novac, udjite sa ciljem da naučite nešto u oblasti koja je budućnost, a znanje vam niko neće oduzeti. U periodima kada sam imao dnevne budžete i preko 1000$, iskreno, nije me “ložio” novac već satisfakcija kako nešto radi i funkcioniše, a što sam ja postavio. Taj adrenalin kada recimo LAA publika “gori” bukvalno, a zadovoljni kupac se vrati i kupi još nešto, ništa lepše od toga. Sve to me samo tera da se usavršavam i dalje.

Recimo, sada iz hobija izučavam instagram marketing i uopšte mi ne ide loše.

image2

KOJI JE MOJ TOPLI SAVET?

U inboxu imam na stotine poruka, na koje nisam odgovorio i isto toliko zahteva za prijateljstvo na fb-u koje nisam prihvatio. Pitanja su uglavnom banalna, koja mogu da se izguglaju. Nisam umišljen već indirektno prenosim poruku svim novajlijama da ako nešto ne razumeju, sami treba da se potrude i nauče nešto. Jer tako se stvaraju radne navike. Naravno da je lakše platiti neki kurs ili konsultacije (ne, ne radim ih), ali ako nemate novca, imajte svoj cilj da ćete naučiti to što želite, pa makar i razbijali glavu danima. 

ZAŠTO JE BITNA ZAJEDNICA?

U ovom poslu, upoznao sam dosta dobrih i kvalitetnih ljudi, svako je “specijalizovan” za neku oblast IT sveta. Uz kvalitetne ljude i ti sam napreduješ. Ima ona poslovica koja kaže: “Trudi se da budeš u sobi gde su svi pametniji od tebe”. Ako ulazite u svet e-commerca i dropshippinga, najbolje je da krenete udruženim snagama sa još nekim, bio on uživo ili sa neta, mnogo je lakše. Može i više njih. Oformite chat grupu i tamo razmenjujte iskustva.

Ovo sve je samo jedan delić cele priče, ne bi moglo sve da stane u blog, jer bilo je i uspona i padova. Kada shvatite samu srž ovog posla, sve će biti lakše. Do daljnjeg, zagrejte stolicu i testirajte dalje.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na zvezdicu da ostavite ocenu

Prosečna ocena 4.9 / 5. Broj glasova: 7

Nema ocena.