4.9
(9)

Dropshipping za početnike

– Najčešće greške

Nauči kako da izbegneš najčešće dropshipping greške!

Zelim da ovu metaforu pretocis u biznis, i shvatis koliko je bitno imati realna ocekivanja. Pocetnici su cesto izlozeni nepotpunim izvorima informacija i uticaja koji cine da ovaj posao deluje kao da je lak, i da se rezultati grade jako brzo. Pocetnici cesto ocekuju da je dropship daleko laksi nego sto zapravo jeste. I to je u startu greska. 

Smatraj ovaj tekst onim “sitnim slovima” na dnu koja kazu “Rezultati se grade jako brzo pod uslovom da imate odgovarajuci kapital u visini iznosa koji je neophodan da se podmire svi troskovi poslovanja i operative, i takodje alocira dovoljna suma u marketinski budzet da bi profitabilnost bila zagarantovana pod uslovima da je osoblje dovoljno strucno u poslu” – bas kao reklame za lekove.

Zelim da imas velike ciljeve, ali neka ti ocekivanja budu realna. Nije tesko, zapravo je lakse nego sto mislis.

Umesto – “Do kraja meseca cu naci X broj winnera”
Reci – “Do kraja meseca cu testirati X novih proizvoda”

Zasto je ovo bitno? – kada drzimo svoja ocekivanja na nekom realnom nivou – daleko je verovatnije da cemo biti pozitivni i pre svega ispunjeni kada nesto prodje kako treba, i daleko manje razocarani kada nesto ne prodje kako treba.

Samim tim, nasa percepcija o poslu se menja i nasa izdrzljivost daleko povecava jer smo sposobni da prebrodimo daleko vise padova i neuspeha, nego kada ocekujemo nesto sto dolazi tek 10 koraka dalje od mesta na kome smo sada. 

5: POGREŠNA OCEKIVANJA

Zelim da pauziras ovde, i udahnes duboko – mrtav sam ozbiljan. Udahni i zatvori oci – sve je okej.

Mogao bih da te podsetim kako smo svi mi krenuli iz iste tacke. Mogu da ubacim citat Dzefa Bezosa da te motivisem, ili cak kroz licni primer pokazem kako se resenje uvek nadje u neocekivanim coskovima nase svakodnevnice, medjutim ja ne verujem u davanje lazne nade. Sam(a) si odgovoran(na) za sopstveni napredak. Sve zavisi samo od tebe.

Put ispred tebe je vijugav uspon sa ostrim krivinama. Koliko ostrim, i koliko vijugavim zavisi iskljucivo od tvog iskustva u raznim vestinama koje se svakodnevno koriste za granu biznisa koji zovemo dropship, a koje nisu tema danasnjeg caskanja, tako da cu zadrzati te detalje za neki drugi blog u buducnosti.

Bitno je da zapamtis da iako smo svi krenuli ka istom cilju, ni jedan(na) od nas nema isti uspon, iste krivine, niti istu brzinu na ovom putu. A da stvari budu nezamislivo gore, ovaj put je slika i prilika balkanskog asfalta, tako da je pored svojih vijuga, krivina i uzbrdica takodje poplocan udarnim rupama, lezecim policajcima, polomljenim sahtovima i nepreglednim raskrsnicama.

Da li cemo svi stici do odredista u isto vreme? – ne.
Da li je ovo trka? – ne.

Ovo je biznis, poput svakog drugog. Nije lagan, a jos manje za totalne pocetnike. Medjutim to ne treba da te obeshrabri. Da je lako – kapitalizam bi bio na aparatima jer bi svako i njegova baba vozila Lambo sa dva Ruska modela strpana na suvozacevo sediste. Drugim recima – niko ne bi rmbacio po njivama, fabrikama, transportnim sistemima i drugim radnim mestima bez kojih bi svet stao. Ipak, u praksi se pokazalo da nazalost – nismo svi jednaki.

Medjutim – dobre vesti su da ti je neophodno mnogo manje nego sto mislis, i da svako ko je istinski posvetio vreme, novac i volju da uspe u ovom poslu – danas ima uspesan biznis.

I svestan sam da koliko god pokusavao da pomognem svima, istina je da ce vecina odustati. Ali nemoj i ti. Kada cini se najgore – daj sebi jos jedan dan, probudi se, zvekni kafu i reci “Odustajem. Ali sutra.”

Zapamti da si uvek samo jedan proizvod daleko od profita.

A u medjuvremenu, posle ovog pozamasnog uvoda, sledi ti pazljivo pripremljena lista gresaka koju pocetnici najcesce prave. I ne, ova lista je nesto sto do sada nisi imao prilike da nadjes bilo gde drugde.

Udahni duboko jos jednom – i idemo!

Mo Gawdat je odavno ustanovio da je Sreca = Ocekivanja/Realnost. Drugim recima, sreca je direktan rezultat nasih ocekivanja i percipiranja onoga sto nasa realnost treba da bude, i dokle god su ta ocekivanja realna i jednaka nasoj realnosti – mi smo srecni.

Znas ono kada zuris u grad, sjuris se u kola ili na autobusku stanicu i podsvesno ocekujes da sve ulice budu prazne i da svi semafori budu zeleni? – i posle 15 minuta dozivljavas nervne slomove jer je nekome trebalo 2 sekunde duze da stisne gas posle naizgled vecnog crvenog svetla koje zapravo traje isto kao i uvek.

Realnost se nije promenila ni malo. U istoj si guzvi kao i svakog dana, ides istim ulicama i stajes pred istim semaforima kao i uvek. Medjutim podsvesna ocekivanja na koja nisi ni obratio(la) paznju su promenila tvoju percepciju i svet je izgledao pakleno. Ne jer je zapravo bio takav, nego zato sto si ti ocekivao(la) da ce svet samo danas, i samo kada tebi treba – biti drugaciji. I to ti je upropastilo raspolozenje.

Onda se seti dana kada nisi zurio(la) nigde, mozda i jesi kasnio(la) malo, ali nije bilo bitno. Voznja je bila ista kao i uvek, bez ikakvih anomalija i primetnih razlika od ostalih dana dok te naprasno nije uhvatio zeleni talas i nasao(la) si se na destinaciji tacno na vreme! Neverovatno!

Da li je neverovatno? Ako pogledamo matematicke sanse da nekoga u bilo koje doba uhvati zeleni talas, siguran sam da cemo doci do odredjenog procenta koji nalaze da je ovo potpuno realno. Ali zasto se onda osecas nekako pozitivnije kada stignes na destinaciju brze nego sto si ocekivao(la)?

Tako je, zbog toga sto su tvoja ocekivanja nadmasena na pozitivan nacin, i tvoja percepcija je na pozitivnoj skali. 

4: NEMANJE STRATESKOG PLANA

Tuzna istina je da dosta vas zapravo nema plan. Vise se moze nazvati nacrtom nego planom. Ideja je u 90% slucajeva sledeca:

  1. Istrazicu sta mi treba
  2. Nacicu neki proizvod
  3. Napravicu sajt i reklame
  4. Bacicu se na testiranje

Ako ne vidis nista lose sa planom iznad – imas problem koji se sprema da eksplodira.

Evo kako bi plan trebao da izgleda:

1) Pronacicu skup vestina koji cini struku kojom zelim da se bavim;

2) Procenicu koje vestine vec posedujem, a koje moram da naucim ili unapredim;

3) Podicicu sajt na _______ [ime platforme] ;

4) Da bi sajt funkcionisao kako treba, neophodni su sledeci alati _____;

5) Pronacicu proizvod koji zadovoljava sledece parametre: Resava problem, ima nisku konkurenciju, ima logisticku podrsku i moze se dostaviti za 15-ak dana, ima dovoljno vizuelnih materijala (slike, video, opisi) koje mogu da prilagodim za spostvene potrebe, i ima dovoljno visoku perciviranu vrednost da mogu komotno da stavim marzu koja je minimum 2x nabavna cena (idealno 2,5-3x)

6) Pusticu reklamu na ________ [FB, Google itd..] sa ____ dnevnim budzetom u trajanju od ____ dana, i moj cilj je da prikupim dovoljno podataka na osnovu kojih mogu da procenim da li ovaj proizvod moze biti/jeste profitabilan;

7) Ako sam potrosio _____ na testiranje jednog proizvoda, bez obecavajucih rezultata, provericu jos jednom izgled reklame, sajta, opisa proizvoda i zakljuciti sta se moze poboljsati; 

8) Na osnovu te analize cu odluciti da li zelim da testiram isti proizvod uz navedena unapredjenja, ili cu preci na novi proizvod pazeci da ne ponovim iste greske opet; 

Da li sada vidis sta je lose sa prvobitnim planom?

Kada kazem “nemanje strateskog plana” – ne mislim da treba od starta da znas sve detalje i pratis tacno odredjeni blueprint na putu do cilja. Mislim na to da treba da sednes i logicki struktuiras jedan kratak, univerzalni proces koji ce biti tvojih “10 zapovesti”.

Ako nemas ovaj plan, cesto ces se naci u poziciji gde ne znas sta je sledeci korak, i gde sta pocinje, a kada se zavrsava. A ta pozicija te vodi samo u propast.

Sta god radio(la), uvek kreni sa pitanjem “sta je sve sto ne znam, a sastavni je deo _______ (bilo cega u sta se upustas)”. Nakon sto das odgovor na to pitanje, mocices da sastavis jedan koncizan i efikasan plan koji ce ti poboljsati sanse za uspeh.

Slobodno sacuvaj i koristi moj, barem kao referencu za tok misli koji treba da primenis dok ga pises!

3: VEROVANJE DA SVE IDE PREKO NOCI

Bicu iskren – ovaj mit je skoro vec potpuno razbijen. Ali i dalje se dosta nas uhvati kako lupamo glave zato sto je prosao jednocifren broj meseci od kada smo krenuli, a i dalje nismo tamo gde smo zeleli da budemo.

Znas koliko je meni trebalo da podignem shop od $0 do $1k+ dnevnog prometa? – Jedan mesec.

Znas koliko mi je trebalo da taj isti shop skaliram do $5k+ dnevnog prometa? – Tri meseca.

Znas koliki mi je bio pocetni kapital? – $1500.

Znas koliko mi je trebalo da naucim, unapredim i usavrsim set vestina koji je neophodan da sa tim kapitalom podigne biznis od $0 do $500k+ godisnjeg prometa u samo par meseci? – 7 godina.

I sada cu te opet pitati – da li znas koliko mi je trebalo da podignem shop od $0 do $1k+ dnevnog prometa? – Sedam godina.

Kontekst je neverovatna stvar. Ne padaj na ocigledno, vec se zapitaj sta nije toliko ocigledno i analiziraj.

Uspeh ne dolazi preko noci, ali propast je sposobna da dodje u nekoliko sati.

Fokusiraj se na sebe i svoj progres, i ne brini mnogo ako drugi jure istim putem mnogo brze od tebe. Ne znas sta se nalazi iza njihovog, naocigled, preko-nocnog uspeha. 

2: UPOREDJIVANJE SA DRUGIMA

Na pocetku ovog bloga sam rekao da se svi mi nalazimo na istom putu, medjutim taj put nije jednako vijugav, strm i nezgodan za sve. Pocetnike cesto demotivise kada vide da je neko ko je krenuo u isto vreme kada i oni danas daleko blize cilju nego oni sami. Nismo svi jednaki. To je bitno da zapamtis.

Neki ce krenuti iz daleko bolje pozicije, opremljeni boljim znanjem, boljim nacinom analiziranja sveta oko sebe, ili pak nekim drugim “alatom” koji ce im pomoci da brze prebrode odredjene deonice puta koje su drugima daleko nezgodnije.

Ako dopustimo sebi da se uporedjujemo sa njima, cesto cemo se demotivisati, i misli poput “on/ona je rodjena za ovo, voleo bih da mogu i ja tako”, ili “vidi kako njemu/njoj ide, zasto se ja uopste i trudim kada mi ocigledno ne ide?!” ce polako poceti da se sire i izjedaju nam motivaciju i nadu iznutra.

Zelim da znas da je jedini neuspeh, kao i jedina sramota – izneveriti sebe i biti tvrdoglav. Ako ja izbacim skrinsot sa $10k dnevnog prometa, to ne znaci da si ti gori covek od mene jer imas *samo* $300 dnevnog prometa, niti znaci da neko treci treba da se stidi sto ne moze da nakamari ni $300 mesecno. To samo znaci da nismo na istoj poziciji, i da su neki ispred, a neki iza. Sto je na kraju dana – logicno i normalno, ali nije nista vise od toga – neki vec mlate kes, a neki ce tek da ga mlate – i to je kraj.

“Zdravo” uporedjivanje koje predlazem da cesto praktikujes je konstruktivne prirode. Zelim da svaki put kada naidjes na nekoga ko je odmakao dalje od tebe na putu, stanes i probas da dobijes barem mrvice predznanja koje ce ti pomoci da postavis svoja ocekivanja za dalje.

Informacije poput “tek sam sada otkrio da je _______ strategija zapravo kljucna i da sam trebao odavno da je inkorporiram u svoj shop” su bitne mrvice znanja koje ukazuju na greske koje su drugi cinili, a koje ti vec sada mozes ispraviti.

Uvek budi samo-kritican, i uvek se trudi da kupis barem mrvice naizgled nebitnih informacija od ljudi koji su prosli vise od tebe – i da naucis na njihovim, kao i na svojim greskama.

Pitaj one koji su vec prosli put koji ti tek treba da prodjes konstruktivna pitanja.

Koje su najvece greske koje si napravio/la na svom putu?
Da moras sve da krenes opet, sta bi uradio/la drugacije?
Koji je najveci “aha!” momenat koji si imao/la u svom poslu?

Itd…

Ovakva pitanja ce ti dati uvid u odredjene greske, ili dati odredjene savete koji ce ti u nekom momentu pomoci da izbegnes odredjene poteze i povecas svoje sanse za uspeh!

1: STRAH

Najstariji mehanizam prezivljavanja. I najveci ubica dobrih ideja!

Seti se koliko puta te je strah od ___________ (neuspeha, propasti, grize savesti) sprecio da zapocnes nesto u zivotu.

Preduzetnistvo poput naseg je retko racionalno. Saslusaj ovu definiciju:

Dajem otkaz da bih ulozio sav novac, vreme i motivaciju u ideju koja trenutno nema veliki kapital, jasan put do cilja, niti neophodno sredstva da se dodje do tog cilja.

Ne postoji nista racionalno u odluci da utopis svu ustedjevinju i rizikujes vreme, zivce i volju u nadi da ce to nesto da eksplodira i vrati ti ulozeno XXX puta. Jedino na sta mozes 100% da se oslonis si ti sam(a). A preduzetnistvo je avantura u koju ulazimo iz nade da ostvarimo svoje ciljeve. I to je sva logika iza toga.

Stvari stoje ovako: Verovatno si vec rekao “Da” toj odluci, i sada sedis i grizes nokte jer ti odredjena stategija ili pristup koji zelis da probas ne donose zasigurno rezultate. Jel sam ja jedini koji ovde vidi ironiju?

Vec si rizikovao daleko vise. Sada si mogao da imas malo nize, ali stabilne prihode. Mogao si mozda cak sa tim prihodima da zivis iole normalno. Mozda si mogao ovo vreme da ulozis u fakultet (mada stvarno ne znam zasto iko misli da je to put do uspeha, no dobro), ali da si stvarno hteo da radis za drugoga, ili studiras, ili zivis “normalno” – ne verujem da bi trenutno cucao na ovom blogu, kupeci mrvice znanja od ljudi poput mene.

Poenta je – ako si ovde, vec si rizikovao daleko vise od svega sto ces rizikovati od ove tacke pa nadalje, iako ti se to mozda ne cini tako.

Znam da je receno 1000x, ali to ne umanjuje cinjenicu da – nista u zivotu nije zagarantovano.

Ako si paralisan strahom od neuspeha, nikada neces moci da napravis poteze koji akumulirano vode do uspeha. Jer je uspeh sustinski sklop neuspeha iz kojih smo izvukli pouku.

Pogresi. Propadni. Probaj. Ustani. Pogresi opet.

Jer iako nista u zivotu nije zagarantovano, mnogo stvari je daleko verovatnije da se desi kada sebi dopustimo da preduzmemo rizicne korake da iste stvari probamo da ostvarimo. 

Sa tim te ostavljam. Skuvaj kafu, ostavi tehnologiju sa strane, i posmatraj malo nebo. Primeti boje koje se prelamaju po horizontu dok nasa planeta polako pravi jos jedan krug oko sunca. Udahni duboko jesenji vazduh i podseti sebe da je zivot zapravo prelepo iskustvo, i na kraju dana kada sve saberemo – shvaticemo da vec imamo ono sto je u zivotu najvaznije, i da je novac samo opciono sredstvo da svoje kratko vreme na ovoj prelepoj planeti provedemo sto komfornije. A novac – i on ce doci kada bude vreme, ali nikako pre toga.

U tim retkim momentima kada stanes da istinski pogledas oko sebe, seti se da nisi sam/a, i da je sve kroz sta prolazis nesto sto su drugi vec odavno resili. I da zele da ti pomognu, tebi, totalnom strancu, bezuslovno. Ovaj svet vec ima dovoljno sebicnih ljudi, a mi se ponosimo time sto smo drugaciji. Ipak, sve to neko odozgo gleda.

Kada se setis da nisi jedini/na, neka ti zaigraju prsti i put te odnese u moju FB grupu. Mesto gde ljudi, ne samo sa Balkana, vec iz celog sveta, pod “jednim krovom” dele svoja iskustva, svoje brige, i pomazu jedni drugima na ovom vijugavom, krivudavom, i strmom putu ka svojim snovima. Od tebe trazimo samo da uspes, i da za sobom ostavis mrvice znanja za one koji ce tuda proci posle tebe.

P.S. – Dobijes i kurs za dz. E, eto ti samopromocija.

https://www.facebook.com/groups/360034828329134

Ostani legendaran, i budi hrabar, sutra je novi dan.

Marko Deletic,
SaintComm

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na zvezdicu da ostavite ocenu

Prosečna ocena 4.9 / 5. Broj glasova: 9

Nema ocena.