4
(11)

Ching-Ching! Ton neke nove notifikacije na telefonu… Shopify, prva prodaja. Pa ovo stvarno radi! Neko iz Amerike je kupio proizvod na mom sajtu. Proizvod koji nemam kod sebe niti sam ga ikada video uživo. Par meseci unazad nisam ni imao pojma da je to moguće, a sada sam dobio i potvrdu da jeste. Hajde da se vratimo par meseci unazad da vidimo otkud ja ovde.

Maj 2017. apsolvent na Građevinskom fakultetu, šest ispita do kraja. Muka mi je od same pomisli na zadatke i teoreme koje treba da spremam za preostale ispite. A i od onoga što dolazi nakon završenog faksa. Posao od 9h do 17h, gradilišta, projekti, mrzeo bih svaki provedeni dan na tom poslu. 

Uz kompjuter sam odrastao, znao sam malo da programiram, da radim u Photoshop-u, da napravim neki osnovni WordPress sajt. Nije mi bilo teško da učim i nove stvari i brzo sam ih savladavao.  Tako da, hajde da vidimo šta Google kaže, kako zaraditi na internetu?

Dropshipping Balkan i prve smernice

Nailazim na tekstove i forume u kojima se priča o dropshippingu. Posle prvog teksta mi se svidelo i krećem da istražujem. U tom periodu Istok Pavlović izbacuje tekst na svom blogu o dropshipping-u i osniva se grupa Dropshipping Balkan. U grupi nailazim na zaista vredne informacije, strane grupe (Ecom Empires, Tass Kickers, Cener eCommerce Mastermind…), besplatan kurs Nicka Peronija, You Tubere (Sebastian Gomez, Dan Dasilva…), koje payment providere koristiti (2checkout sam koristio dosta dugo), kako podesiti business PayPal itd.

Odgledao sam besplatan kurs Nicka Peronija i pročitao verovatno svaki post u Dropshipping Balkan i ostalim FB grupama u naredna 2-3 meseca. U glavi su mi se iskristalisale neke stvari i krenuo sam da pravim svoj prvi shop. 

Odlučio sam da počnem sa general store-om.

Prvi shop i prva prodaja

Pravljenje prvog shopa je trajalo malo više od mesec dana. Izabrao sam nekih 20-ak proizvoda koje sam podelio u 4-5 kategorija. Izbor proizvoda po mom mišljenju je u tom trenutku bio dobar, ali… Birao sam proizvode koji su se meni sviđali i koji bi se uklapali u moje već formirane kategorije, a koji su imali mali broj prodaja na AliExpressu. 

Opisi proizvoda su bili loši takodje. Stranica proizvoda je imala dve-tri rečenice kroz koje bih provukao neke specifikacije proizvoda i to bi bilo to. Benefiti za kupca nisu pominjani.

Zapravo, jedan proizvod se tu izdvajao. Sugar and Cotton je tada bio dropshipperski sajt koji je razbijao, imao je nenormalne engagemente na reklamama. Jedan njihov proizvod se uklapao u moj shop i prekopirao sam ga. Uveče sam pustio i test reklamu za $5 po ad setu, bilo ih je možda tri-četiri, i ujutru:

Ovo nije zarada preko noći iako zvuči jednostavno

Ta prva prodaja nakon puštene prve reklame je bila i najgora i najbolja stvar koja je mogla da mi se desi u tom trenutku. 

Najgora? Prva prodaja posle potrošenih par dolara, imam “winera”! Samo sam razmišljao o tome kako da ga skaliram. Već sam video sebe sa punim džepom para.

Najbolja? Naučio sam da se ne vezujem emotivno za proizvode, i shvatio sam da ovo nije laka zarada!

Nakon te prodaje se desilo još možda dve-tri. Ali… Emotivno sam se vezao za taj proizvod i bacio sam više od polovine svog budžeta na njega. Ne davajući mnogo značaja metrikama, puštao sam nove ad sete, stare držao aktivnim, očekivajući da će se desiti neko čudo. Ali nije, novac se trošio na FB reklame, a prodaja nije bilo.

Sa još malo preostalog novca sam pokušao da nađem slamku spasa, testirao sam još tri-četiri proizvoda, ali bezuspešno. Budžet namenjen za dropshipping je došao do kraja. Okačio sam shop na Exchange Marketplace i prodao ga za $70. 

Jesam bio razočaran zbog neuspeha, ali sam bio svestan da većinu stvari nisam radio kako treba. Znao sam da moram još dosta da učim i verovao sam, znao sam, da će sledeći shop biti profitabilan 100%!

Narednih meseci sam pravio dropshipping sajtove kao freelancer i taj novac sam odvajao za sledeći shop. Nastavio sam da pratim FB grupe i YouTub-ere i analizirao koje sam sve greške pravio na prvom shopu.

Novi shop i nova taktika jer sada imam dropshipping iskustva

Ovog puta pravim niche store. Malo šira niša, oprema za kampovanje, lov i ribolov. Ovoga puta nisam birao proizvode koji se meni sviđaju. Proizvode sam tražio tako što sam u search baru na Facebooku kucao: ‘Get Yours Now’, ‘Get 50% OFF’, ‘Free Worldwide Shipping’ itd. Tražio sam novije reklame sa velikim engagmentom i te proizvode sam ubacivao u shop.

Zbog prethodnog iskustva sa FB reklamama, gde mi je budžet nestao brzinom svetlosti, hteo sam da promenim početnu taktiku. Video sam nekoliko primera gde su ljudi plaćali IG influenserima za objavu na njhovom profilu. Uglavnom su radili 24h post + Story i link u opisu profila. Postojale su i opcije od 12h post + Story i link u opisu profila, cena bi bila upola manja, a najveći reach se desi bas u prvim satima objave, tako da je bila možda i isplativija od prve opcije. Influenseri su mi u tom trenutku bili skupi, naplaćivali su $200+ za ovakvu objavu, tako da sam počeo da tražim stranice u niši koje mi odgovaraju.

Stranice su morale da imaju više od 20k pratilaca, i gledao sam im engagement na postovima, da li su komentari pravi, da li su lajkovi sa lažnih profila. One koje su ispunjavale ove kriterijume, njima bih pustio poruku. Predstavio bih se, rekao šta radim i pitao ih da li su zainteresovani za saradnju i koja je cena ovakvih objava. Cene su se kretale od $20 do $80 zavisno od veličine stranice i dužine trajanja moje objave.

Prvi proizvod koji sam odlučio da testiram bio je sat (kopija G-Shocka). Ovaj sat je imao dosta prodaja na AliExpressu, preko 10k. Razmišljao sam na kojim IG stranicama bih mogao da ga reklamiram. Našao sam dosta military stranica i smatrao sam da se ovaj proizvod uklapa u tu publiku. Napravio sam objavu za post i story, koje su izgledale ovako: 

dropshipping sat 1024x651 1

Nakon prve plaćene objave na military stranici, imao sam dobre rezultate (5-6 prodaja) cena objave $20, zarada oko $120. Sjajno! Nije svaka stranica donosila ovako dobre rezultate. Kako bih testirao stranice, i znao da li od neke stranice mogu da očekujem prodaju, uvek sam za jedan dan, imao plaćenu objavu samo na jednoj stranici. Tako sam testirao određen broj military stranica i napravio sam bazu od 20ak koje su mi donosile prodaju.

Sada sam se orijentisao na traženje proizvoda koji su odgovarali military publici. Imao sam bazu stranica sa kojima sam sarađivao i svaki dan sam imao nekoliko plaćenih objava. Jedan dan bi bio namenjen za samo jedan proizvod, tako bih povećao sebi šanse da neko ko prati više military stranica, sigurno vidi bar jednom objavu.

A pošto smo u vikendu Black Friday – Cyber Monday, evo rezultata za taj vikend 2018. koji sam napravio samo primenom ove taktike.

dropshipping rezultati

Ovaj metod sam koristio sigurno pola godine. Pozitivna strana je što se sa jako malim budžetom mogu napraviti dobri rezultati. Negativna strana je što nije skalabilan, a isto tako i oduzima dosta vremena kod dogovaranja za objavu. Različite vremenske zone, kada ko odgovori na poruku itd. 

Ovu metodu nisam koristio dugo, tako da ne znam koliko je sada dobra. Ako uzmemo u obzir da je organski reach na IG-u smanjen u odnosu na taj period, verujem da ni ovaj način promocije nije toliko profitabilan. Ovaj metod bih danas testirao na TikToku gde organski reach može da bude jako veliki. I, eto još jednog načina kako zaraditi na internetu.

Napokon profitabilne FB reklame i proizvod koji sam prodavao godinu i po dana

Svaki od proizvoda koje sam prodavao na ovaj način sam pokušavao da prodajem i preko sponorisanih reklama, međutim nisam uspevao da budem profitabilan. Prvi proizvod sa kojim sam postao profitabilan i koji sam uspeo da skaliram bile su cipele sa kojima je Indestructible Shoes kasnije napravio i brend, a i meni lupio par copyright-a na sajt i reklamu (a koristio sam slike i video koje mi je poslao supplier ????).

Ovaj proizvod sam prodavao skoro godinu i po dana, i jedan mi je od omiljenih. U trenutku kada sam ga ubacio na svoj store, imao je oko 11000 porudžbina na AliExpressu. To je bio smartwatch sa crno belim ekranom.

sat

Ok. Zašto bi bilo ko kupio crno-beli smartwatch koji kosta $65? Osim što ima crno-beli ekran, ima jako malo ‘pametnih’ funkcija, broji korake, ima notifikacije za propušteni poziv i poruke, itd, prilično ogranicene funkcije.

Na AliExpress-u na stranici proizvoda je bilo napisano da baterija ovom satu traje 33meseca. Top, to će biti moji USP (Unique Selling Proposition) – smartwatch koji ne mora da se puni svaki drugi dan. Takođe, ponovo ću probati da mi military bude ciljna grupa.

Napravio sam stranicu proizvoda gde mi je glavni benefit bio taj da baterija traje 33meseca. 

Pored toga, naveo sam da je sat otporan na udarce, da je vodootporan, karakteristike koje bi bile korisne nekom vojniku na terenu. Bilo je dosta unboxing videa na YouTubu za ovaj sat, tako da sam ih iskoristio za pravljenje reklame. Pošto mi je military bila ciljna grupa, na nekoliko mesta u videu sam ubacio scene sa vojnicima. 

Sve je bilo postavljeno kako treba. Kada uporedim tu stanicu proizvoda sa onim prvim sajtom, videla se ooogromna razlika. Pustio sam test i bum, narednih godinu i po dana sam prodavao ovaj sat. Prestao sam da ga prodajem zato što su Kinezi prestali da ga proizvode. 

Prodavao sam ovaj sat i u niche storeu, a imao sam i odvojene sajtove kao one product store. Jako dobre rezultate sam imao i u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, gde sam imao sajtove na domenu te zemlje i prevedene na njihov maternji jezik. Shopove na maternjem jeziku često radim, konverzija bude znatno bolja, a reklame su u ovim zemljama jeftinije od USA. Ok, ovo jeste malo komplikovanije raditi ako se ne poznaje jezik jer zahteva stalnu dostupnost prevodioca.

FB reklame jesu alat sa kojim možete dovesti najveći saobraćaj na vaš sajt i najviše skalirati neki proizvod, ali isto tako možete i sagoreti vaš budžet dok trepnete. Razmišljajte izvan okvira i testirajte nove metode. Google Ads su recimo jako moćan alat sa kojim možete ostavariti sjajne rezultate.

Nadam se da ste u ovom tekstu našli bar jednu rečenicu koja će vam koristiti. 

Srećno u dropshippovanju!

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na zvezdicu da ostavite ocenu

Prosečna ocena 4 / 5. Broj glasova: 11

Nema ocena.