5
(10)

Ako nameravaš da pokreneš web shop zasigurno si, kao i mnogi pre tebe, u velikoj dilemi – Shopify ili WooCommerce za online prodavnicu. Šta je popularnije, koja platforma je fleksibilnija i radi bolje, koje prednosti ima Shopify, gde je jači WooCommerce…? Nije lako izabrati favorita u borbi ova dva e-commerce titana.

Da bi smo ti čitavu stvar olakšali, ubrzali i preventivno delovali na pritajeni napad migrene. ubacili smo Shopify i WooCommerce u ring kako bi uporedili neke od najvažnijih karakteristika. Neka se dobro oznoje, pa kom opanci, kom obojci. Na tebi je da samo da odabereš pobednika. Ipak potrebno je da razmišljaš o tome kako ćeš zaraditi novac svojom online prodavnicom, a ne da se bakćeš tehnikalijama. Zato ti i dajemo ovo brzo i efikasno rešenje.

Napomena: Shopify ima skriveni adut. Za tebe ovo može biti pravi gamechanger, a nalazi se na samom dnu teksta.

shopify ili woocommerce prva runda
Meč u 8 rundi: Shopify ili WooCommerce za online prodavnicu – šta izabrati 10

Ko je popularniji Shopify ili WooCommerce

Koja god opcija da ti je trenutno privlačnija, Shopify ili WooCommerce, znaj da su u pitanju dva najpopularnija rešenja za pravljenje online prodavnica. Ako pogledaš najboljih milion e-commerce sajtova, statistika kaže da Shopify ima udeo od 19% dok WooCommece, kao stariji, drži 29% ovog kolača. Ipak, nije sve u brojkama.

Dok s jedne strane, Shopify dobija sve veću popularnost, s druge WooCommerce se, manje-više, održava na istom nivou ili čak polako stagnira. Razlog tome, slobodno se može reći, jeste različita „filozofija“ na kojoj su utemeljeni.

shopify ili woocommerce u poslednjih 12 meseci
Odnost Shopify i WooCommerce prema Google Trends
  • Shopify je web e-commerce platforma koja uključuje svoj hosting (u principu Shopify sajtovi se znatno brže učitavaju nego li WooCommerce) i prodavnicu aplikacija u kojoj se mogu naći brojne dodatne funkcionalnosti. Ne zahteva od tebe programersko predznanje i, kao „all in one“ rešenje, fokusirana je na to da što lakše radiš svoj posao i ne razmišljaš o kodiranju, bezbednosti i održavanju sajta.
  • WooCommerce je open-source software i zapravo predstavlja plugin ili dodatak za WordPress. To znači da ti je prvo potrebno da kupiš hosting, na njemu napraviš sajt i onda mu pridodaš WooCommerce prodavnicu. Dakle, ako ne znaš da samostalno napraviš WordPress sajt, biće ti potreban programer koji će to učiniti umesto tebe i redovno se starati da sve radi kako treba kroz mesečno održavanje sajta.
shopify ili woocommerce druga runda
Meč u 8 rundi: Shopify ili WooCommerce za online prodavnicu – šta izabrati 11

Šta je lakše koristiti Shopify ili WooCommerce

Iz prethodno navedenog jasno je da u ovoj rundi pobedu odnosi Shopify. Ne samo što svako može da ga koristi, već od trenutka kada otvoriš nalog na ovoj platformi, ona će te, korak po korak, voditi kroz proces podešavanja i pravljenja online prodavnice. Sve ide „ko podmazano“, bez komplikacija i hvatanja za glavu. A nakon što jednom napraviš sve kako želiš, nema potrebe da se zamaraš ažuriranjem i pravljenjem backup-a jer o svemu brine sam Shopify.

Na drugoj strani ni WooCommerce nije pretežak za postavljanje. Ipak, procedura zahteva da prethodno odradiš nekoliko stvari – prvo je potrebno da instaliraš ili uradiš update WordPress-a na svom sajtu (ili da napraviš WordPress sajt), a potom uradiš instalaciju samog WooCommerc-a što, ako nemaš iskustva, zna da bude prilično zastrašujuć proces. I naravno, na dalje ćeš morati da vodiš računa o tome da li je izašla nova verzija WordPressa ili WooCommerca, uradiš update i rešiš problem ukoliko je ažuriranje dovelo do nekih problema, a to zna da se desi. Svakako to nije nerešiv problem, ali je neprijatnost bez koje se lakše radi.

shopify ili woocommerce treća runda
Meč u 8 rundi: Shopify ili WooCommerce za online prodavnicu – šta izabrati 12

Ko ima bolje teme i lepši dizajn Shopify ili WooCommerce

Ako ne znaš šta su teme najlakše je da ih posmatraš kao izlog tvoje online prodavnice.

Shopify ti nudi osamdesetak tema, što besplatnih, što plaćenih (u principu ove druge ti najverovatnije neće ni trebati). Nakon što odabereš onu koja ti se najviše dopada možeš ih dodatno podešavati, menjati i prilagođavati svom ukusu i potrebama bez ikakvog kodiranja. Sve je po principu drag-and-drop i klikni ovde da promeniš boju, klikni onde da promeniš veličinu… Uz to, sve teme su responisve, što znači da su prilagođene i za mobilne uređaje tako da će tvoj shop imati lep i privlačan dizajn bez obzira na uređaj sa koga mu se pristupa.

Pored ovih, postoje i stotine tema za Shopify koje možeš nabaviti preko sajta Themeforest, a platforma ti omogućava i da samostalno napraviš svoju autentičnu temu, ali to je ipak posao za programera, a i ne verujem da ti je to uopšte potrebno.

Za razliku od Shopify platforme, WooCommerce nema svoju prodavnicu tema, pa ako ti se default ne dopada (a lako se može dogoditi i da ne nudi sve što ti je potrebno od funkcionalnosti) moraćeš da ih potražiš i kupiš na sajtovima koji ih prodaju (cene idu od 14 do 139 dolara). Postoje i besplatne teme, ali uz njih ne dolazi tehnička podrška, što znači da svaki problem na koji naletiš moraš samostalno da rešiš.

shopify ili woocommerce cetvrta runda
Meč u 8 rundi: Shopify ili WooCommerce za online prodavnicu – šta izabrati 13

Shopify ili WooCommerce – gde se proizvodi privlačnije prikazuju

Oba rešenja pružaju mogućnost ubacivanja opisa, fotografija i video snimaka proizvoda, kao i dodavanje varijacija poput boje artikla ili veličine.

Takođe i Shopify i WooCommerce imaju različite ekstenzije koje ti omogućavaju da, na primer, dodaš 360° fotogafije, recenzije korisnika, mogućnost deljenja na društvenim mrežama i slično.

Drugim rečima, ovde je situacija nerešena jer rivali, u suštini, nude veoma slične mogućnosti i proizvode prikazuju jednako kvalitetno.

Sve u svemu, Shopify i WooCommerce su ovde egal.

shopify ili woocommerce peta runda
Meč u 8 rundi: Shopify ili WooCommerce za online prodavnicu – šta izabrati 14

Da li bolje opcije za plaćanje nudi Shopify ili WooCommerce

Opcije za plaćanje su jedna od najvažnijih stavki koje moraš uzeti u obzir kada praviš e-commerce sajt. Ipak, bez toga nema ni zarade.

Shopify ovde nudi više opcija. Nakon što otvoriš shop automatski će biti aktivirano plaćanje preko PayPal-a. Međutim, moguće je odabrati i druge načine plaćanja – kreditnim karticama, kripto valutama ili plaćanje pouzećem.

Naplata kreditnim karticama se najbolje obavlja putem Shopify Paiments opcije jer se na ovaj način izbegavaju dodatni troškovi koje platforma naplaćuje ukolio koristite eksterne procesore plaćanja. MEĐUTIM, ova usluga je, za sada, dostupna samo u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i u par zemalja Azije i Evrope, dok Shopify još ne podržava payment gateway iz Srbije. To znači da, ako prodavnicu otvaraš sa namerom da prodaješ proizvode u našoj zemlji, opcija koju možeš koristiti je plaćanje pouzećem. Ovo zapravo nije preveliko ograničenje budući da, kako istraživanja pokazuju, samo 7% online kupaca u Srbiji robu plaća karticom, dok ostali radije biraju plaćanje pouzećem.

Na drugoj strani WooCommerce ima različite payment gateway ekstenzije – PayPal i podrška za kreditne kartice preko Stripe servisa su besplatne, dok se ostale naplaćuju. Moguće je omogućiti plaćanje karticama iz Srbije, a plugin jedna od domaćih banaka naplaćuje 49 evra.

Inače, i Shopify i WooCommerce:

  • Omogućavaju posetiocima prodavnice da kreiraju svoj nalog kako bi izvršili plaćanje ili da to urade kao guest korisnici.
  • Pružaju opciju automatskog slanja e-mail poruka klijentima koji nisu završili proces kupovine (Shopify ovo ima kao default, dok je za WooCommerce potrebno instalirati dodatni plugin).

Dakle, u principu ovo je nerešena runda.

shopify ili woocommerce sesta runda
Meč u 8 rundi: Shopify ili WooCommerce za online prodavnicu – šta izabrati 15

Ko ima bolju bezbednost Shopify ili WooCommerce

U svetu e-commerce poslovanja, bezbednost i čuvanje tajnosti podataka tvojih klijenata je od presudne važnosti.

Shopify hostuje i upravlja softverom za tebe što znači da se, u pozadini svega, efikasno brine i za bezbednost tvoje online prodavnice. Pored toga, ova platforma automatski ispunjava PCI standarde koji su ti neophodni ako želiš da omogućiš plaćanje karticama i besplatno ti daje SSL sertifikat koji služi ya uspostavljanje bezbedne i kriptovane komunikacije između servera i pretraživača. Inače, SSL sertifikat je veoma važna stavka i kada je u pitanju SEO – optimizacija sajta za pretraživače.

Kada je WooCommerce u pitanju stvari stoje nešto drugačije. WordPress je platforma koja je popularna među hakerima i zato je često na njihovoj meti. WordPress i WooCommerce je potrebno da instaliraš na svom hostingu i ti snosiš odgovornost za bezbednost sajta. To znači da samostalno moraš instalirati sigurnosne „zakrpe“ i konstantno budeš na oprezu. Drugim rečima, po pitanju sigurnosti prednost u potpunosti ima Shopify.

shopify ili woocommerce sedma runda
Meč u 8 rundi: Shopify ili WooCommerce za online prodavnicu – šta izabrati 16

Da li bolju korisničku podršku pruža Shopify ili WooCommerce

Svi Shopify paketi ti nude korisničku podršku putem telefona, e-mail komunikacije ili live chat opcije i to non-stop. Prema tome, u po dana ili noći, ukoliko naletiš na bilo kakav problem pomoć ti je dostupna odmah.

Na drugoj strani WooCommerce nema nikakvu korisničku podršku ukoliko ne kupiš neku od tema, već se oslanja na veliku zajednicu programera da će ti izaći u susret kada naletiš na problem. Koliko brzo i da li ćeš pronaći odgovor na svoja pitanja? Pa, nema garancija, ali uvek možeš da prelistavaš forume i potražiš tutorijale na internetu.

shopify ili woocommerce osma runda
Meč u 8 rundi: Shopify ili WooCommerce za online prodavnicu – šta izabrati 17

Nokaut u poslednjoj rundi

Na kraju da pogledamo i koliko šta košta i da li je jeftiniji Shopify ili WooCommerce.

Na prvu loptu WooCommerce se čini kao bolja opcija jer, naizgled, ne košta ništa. Međutim, treba kupiti hosting (20-tak evra), temu – jer besplatne obično nisu dovoljne(50-tak evra), makar nekoliko pluginova (10-150 evra po jednom), SSL sertifikat (20 evra za najjeftiniju opciju) i platiti programera (ovde su cene šarolike). Ne bih da spekulišem sa ukupnim iznosom, ali znaj da se nule poprilično brzo nanižu.

Shopify, opet, dolazi sa ponudom 3 plana (osnovni je sasvim dovoljan za većinu i on uključuje sve što ti treba da napraviš svoju online prodavnicu, procesuiraš plaćanja, šalješ artikle i počneš da zarađuješ):

  • Basic – 29$ mesečno
  • Shopify – 79$ mesečno
  • Advanced Shopify – 299$ mesečno

Ali, to nije sve. Za tebe smo obezbedili specijalnu ponudu – Shopify po ceni od 1$ mesečno u periodu od 3 meseca. Potrebno je samo da koristiš e-mail koji nije ranije upotrebljen za Shopify i napraviš svoj sajt preko linka na dugmetu ispod. Ova mogućnost dostupna je samo za ograničen broj ljudi i zato ne propusti priliku da, sa zaista minimalnim ulaganjem, pokreneš unosan posao.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na zvezdicu da ostavite ocenu

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 10

Nema ocena.