5
(2)

Može li Moda i Dropshipping?

Jedan od najvećih izazova svakako imaju oni koji su svoju e-commerce sreću pronašli u “fashion niši”. Pokušaću da vam u ovom blogu pokažem koji su to neki od izazova sa kojim se susreću kao i nekoliko trikova pomoću kojih možete uspješno voditi vaše online radnje.

Kako naći dobre supplier-e?

Svi znamo za AliExpress, i da, ima baš sve što nam treba, ali koje su mu mane? Mnoge. Počev od toga da je jako nepregledan i da se možemo izgubiti u moru robe koja se nudi, posebno ukoliko ne znamo šta tražimo i nemamo iskustva u product sourcing-u, a tu je i problem shippinga, nepouzdanih supplier-a kao i (ne)kvalitetne robe za koju treba dobro promisliti da li će naći svog kupca ako se sjetimo da na tržistu postoji još bar 200,000 konkurenata. Dakle, AliExpress baš i nije najbolji izbor.

Aliexpress 1

Ali da li tu treba reći zbogom Kinezima? Svakako da ne.
Fondmart.com je platorma posebno osmišljena za veleprodaju i dropshipping koja se odlikuje velikim brojem artikala ( i do 500 novih dnevno), nekoliko opcija za worldwide shipping kao i pogodnim cijenama, odličnim customer supportom i ono što ih posebno izdvaja: mogućnost personalizovanih proizvoda kao i slanja artikala u željenom pakovanju i sa vašom etiketom.

Evo kako to izgleda zapravo.

Fondmart

Registracija je besplatna kao i korištenje platforme, a možete je povezati sa Shopify ili WooCommerce radnjom.

Cijene jesu nešto veće u odnosu na AliExpress ali beznačajno ako uporedite uslugu i sve što platforma nudi.

Šta prodavati i kome?

Kada je moda u pitanju, pravilo je da nema pravila. Ali čak i tu ima nekih iznimki. Dakle, savjet broj 1. je da isključite vaše lične preferencije (iako vam govore da je to jako bitno), jer će vam samo otežati proces.

To je prva lekcija koju sam naučila.

Da li sam prodavala robu koju nikad ne bih ni pogledala, da jesam, i znate šta? Upravo se takva roba i najviše prodavala, a ono što sam ja gledala kao nešto što želim u svom ormaru, nije zabilježilo nijednu prodaju.

Zato se fokusirajte na potrebe ljudi. Pogledajte oko sebe, šta je potrebno ljudima u vašoj okolini? Kakvi su trenutni vremenski uslovi? Kakvi su trenutni trendovi (boje, natpisi, kratko, usko, itd). Sakupite što više informacija, i baš ono za šta mislite da neće proći, to testirajte prvo.

Snimak ekrana 2021 10 21 121540

Jako je bitno da razmislite kome treba, a kome želite da prodajete. I tu je potrebno da isključite svoj subjektivni osjećaj i uradite dobru analizu tržišta.

Mladi ljudi već imaju svoje omiljene online radnje ( H&M, Zara, Fashion Nova, Forever 21 itd). I uglavnom vole da imaju ono što i njihovi vršnjaci i ono što se smatra “popularnim” tako da će mali postotak njih biti spreman isprobati nešto novo, iako možda baš vaš shop nudi ono što bi ih interesovalo. Mladi kupuju brend jer im je to vid lakšeg uklapanja u društvo. Dakle, ne potencirati previše tu grupu.

Birajte nešto više age neutral stvari tako da možete prodati većem broju ljudi, ali svakako na prvom mjestu testirati, testirati i opet testirati.

Recimo ovaj shop foxingo.shop je primjer klasičnog dropshippinga, neki bi rekli i početničkog, ali je ovaj shop prije par mjeseci imao i po 200 narudžbi dnevno.
U čemu je tajna? Nudili su artikle koje niko ne bi (uglavnom) i njihova ciljna grupa je od 26-65.

Izgled Shop-a

Ovo uglavnom najviše brine vlasnike radnji. Da li je shop dovoljno dobar i privlačan i nudi li sve potrebne informacije koje bi privolile kupca da obavi kupovinu.

Evo šta bih ja izdvojila:

  • Izgled (ni)je bitan ukoliko vaši artikli nisu preskupi
  • Preglednost i dobra fotografija prodaje više od lijepog loga ili teme
  • Customer support je jako bitna stavka s obzirom na to da u fashion niši postoji najveća stopa povrata robe

Ukoliko ne želite da izaberete neku od free Shopify tema, ili niste dovoljno stručni da se snađete u WooCommerce-u, postoji jos načina da dođete do dobre teme za vaš shop.

Ne samo teme, napomenula bih, već i grafika, videa, i raznih template-a.
Govorim o envato.com platformi koja ima apsolutno SVE što vam treba za dobar izgled vašeg shopa.

Za $33 mjesečno, možete download-ati bezbroj fotografija, tema (koje odgovaraju Shopify standardima i koje uglavnom niko nema) , grafika, videa…

Snimak ekrana 2021 10 21 121612

Ukoliko ste u potrazi za novom temom za vas shop, u pretrazi obratite pažnju da skidate CMS templates i birajte temu po vašem ukusu.

Zahvalite mi poslije. 🙂

Društvene mreže i moda

Svaki veliki brend danas živi od društvenih mreža. Čak i veliki Louis Vuitton trenutno vodi kampanju za prikupljanje pratilaca na svojim društvenim mrežama.
Vi niste ništa manje važni od njih.

Jako je bitno da imate dobre i redovno ažurirane profile na društvenim mrežama koje ne koristite samo jer puštate FB ads, jer to je još jedna “prodavnica” koju imate, a nikad ne znate koliko kupaca vam može donijeti.

Ranije sam pisala o važnosti social media marketinga sa akcentom na Influencer marketing koji popularnim radnjama koje isto koriste Shopify poput fashionnova.com donosi većinu profita, bas kao i prettylittlething.com s toga razmislite i o toj vrsti marketinga, koja je u fashion niši ne jos jedan vid promocije već čista potreba.

Snimak ekrana 2021 10 21 121639

Još jedan savjet kada su u pitanju društvene mreže, a tiču se fotografija i postova na njima, je taj da izbjegavate profi fotografije i postavljate što više as seen on ili konkretno fotografije kupaca kako nose vaše artikle. To će uliti povjerenje i svakako dobiti više lajkova od klasične profi fotke.

Ukoliko nemate još fotografija kupaca, pronađite profile ili reviews sekcije kod vaše konkurencije. Nije etički, ali posao je posao.

Kako uspjeti u fashion niši?

Kako smo već ranije napomenuli, pravilo je da nema pravila. Ova niša zahtjeva veliku posvećenost.

Potrebni su sati i sati istraživanja proizvoda, pisanja dobrih opisa, fotografije, shop, reklame…
I na sav taj trud i novac koji uložite, i dalje postoji opasnost da ne uspijete.

Tekstilna industrija je i dalje jedna od najviše rastućih industrija, što nam govori da i dalje postoji dovoljno potrebe i prostora za još igrača.

Samo u SAD -u, modna industrija činila je 29,5% maloprodaje mode u 2020. godini.

Snimak ekrana 2021 10 21 121735

Naravno da tržiste zapadnog svijeta ima veći potencijal i da se tu krije mogućnost uspjeha, ali ne zanemarite i ostatak svijeta gdje je cost per click dosta jeftiniji, a može puno više kupaca da vam donese upravo iz razloga što na Zapadu oni već imaju sve i manja je potreba za onim već viđenim.

2019.-e godine moj shop sa ženskim torbama je prodavao Indijkama i znate šta? To su mi bili najbolji kupci i najaktivnije tržište.

Zaključak bi bio da je granica samo prisutna tamo gdje vi odlučite da je postavite.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan?

Kliknite na zvezdicu da ostavite ocenu

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 2

Nema ocena.